De protesterar mot planerna: "Klart jag är besviken"

Kommunens planer för att utveckla kvarteret Rosen ogillas av Norrköpings pastorat – som anser att parkeringsplatser under marken medför risk för att flera byggnader, däribland Hedvigs kyrka, spricker.

Kerstin Holmberg, fastighetschef vid Svenska kyrkan i Norrköping, är orolig för att byggplanerna kan ge upphov till sättningar och sprickbildningar.

Kerstin Holmberg, fastighetschef vid Svenska kyrkan i Norrköping, är orolig för att byggplanerna kan ge upphov till sättningar och sprickbildningar.

Foto: AG Arkitekter, Susanna Beskow Norgren, Henrik Jonsson

Norrköping2021-03-19 06:00

I maj 2020 beslutade samhällsplaneringsnämnden att anta en detaljplan för kvarteret Rosen med närområde inom Gamla staden i centrala Norrköping. Detaljplanens syfte är att möjliggöra för nya bostäder, servicelokaler, handel och kontor. 

Hyresbostäder planerar för ett hus med fem–sex våningar, omfattande cirka 90–100 hyresrätter, butiker i markplan samt ett parkeringsgarage.

Men det är inte alla som gillar kommunens byggplaner. Norrköpings pastorat samt en privatperson boende i området överklagade nämndens beslut till Mark- och miljödomstolen i Växjö.

Norrköpings pastorat har yrkat att domstolen ska ändra nämndens beslut så att det planerade bygget genomförs utan parkering under markplan, samt att Nya Rådstugugatans höjd inte ska justeras så mycket att Kyrkans hus förlorar sin tillgänglighet direkt från trottoaren.

undefined
Så här ser några av skisserna ut för byggplanerna vid kvarteret Rosen.

Mark- och miljödomstolen gör dock bedömningen att det som de klagande har framfört inte utgör skäl för att upphäva detaljplanen och väljer att avslå överklagandena.

Kerstin Holmberg är fastighetschef vid Svenska kyrkan i Norrköping. Hon är orolig för att byggplanerna kan ge upphov till sättningar och sprickbildningar i flera av pastoratets närliggande fastigheter – bland annat Hedvigs kyrka, som är kulturskyddad, och Hedvigs prästgård, som utgör byggnadsminne.

– Det är klart jag är besviken, men vi kommer oförtröttligt att arbeta vidare med att värna om våra byggnader, säger Kerstin Holmberg om domstolens beslut.

Varför ogillar ni de här byggplanerna?

– Redan nu står ju Hedvigs kyrka och Kyrkans Hus, där vi sitter nu, på en rustbädd. Vi ser redan nu sprickor i fasaden på Hedvigs kyrka. De här byggplanerna ökar risken för fler skador, säger Kerstin Holmberg.

undefined
Norrköpings pastorat menar att det finns risk för att Hedvigs kyrka spricker om byggplanerna i kvarteret Rosen blir verklighet.

I sitt yrkande hänvisar pastoratet även till problemen vid Stadstornet, som drabbats av sprickor till följd av kraftiga sättningar – kort efter det att man byggde ett underjordiskt parkeringsgarage vid Nya torget. Sättningar orsakas vanligen av ökad belastning på jorden, som exempelvis kan vara orsakad av en sänkt grundvattenyta. 

– Våra mätningar visar att grundvattennivån har sjunkit 80–90 centimeter under de senaste åren. Vid ytterligare sänkningar på grund av byggnation förvärras situationen.

undefined
Kerstin Holmberg är fastighetschef vid Svenska kyrkan i Norrköping.

Domstolen menar att risker för tekniska följder av byggnationen inte regleras i detaljplansprocessen, utan i stället får lösas i samband med bygglovsprövning eller vid det tekniska samrådet?

– Jag tycker det låter lite märkligt. För det var ju i detaljplanearbetet man fastslog hur många våningsplan husen skulle ha. Då kunde man ju även beslutat om att inte bygga parkeringsplatser under jord.

Kommer ni att överklaga till Mark- och miljööverdomstolen?

– Det har vi inte hunnit att prata om än, säger Kerstin Holmberg.

undefined
Enligt Mark- och miljödomstolen regleras inte risker för tekniska följder inom ramen för framtagandet av detaljplanen.

Mats Alenjung är planarkitekt vid kommunen. Han konstaterar att de här frågorna hör till byggskedet, vilket detaljplanen alltså inte hanterar.

– Alla byggnader kan skadas om ett bygge intill utförs ovarsamt, eller om byggnationen sänker grundvattnet, till exempel. Det kan skada grundläggningen. Detta är välkänt och något som måste hanteras av byggfirman.

– Jag har svårt att säga mer än att ingen medvetet vill orsaka skada, samtidigt som vi vet att det är en ökad risk. Därför gäller det att alla inblandade är noggranna och försiktiga, vilket de också är vid moderna byggen, säger Mats Alenjung. 

Kvarteret Rosen

Kvarteret Rosen var tidigare bebyggt med bostadshus och butiker i bottenvåningen, men dessa revs omkring 1974-1980. 

I dag består fastigheten till stor del av markparkering och på fastighetens södra sida, mot Trädgårdsgatan, ligger kontorsbyggnaden förvaltningshuset Rosen med restaurangen Husman & Kök (tidigare ”Spisrosen”).

Enligt kommunen kan ny bebyggelse i det avrivna kvarteret i riksintresset Norrköpings innerstad, rutnätsstaden, "återställas och läkas". 

Karta: Kristinagatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!