Cecilia Ambjörn – vice ordförande i lokalföreningen – berättar att syftet med aktionen är att förhindra att plasten hamnar i Strömmen och sedan via Bråviken flyter vidare ut i Östersjön. Mätningar i Östersjön visar att andelen plast i det vi lämnar kvar på stränderna på ett par år (2015–2017) har stigit från 63 till 70 procent, uppger organisationen. År 2050 beräknas det vara mer plast än fisk i havet.
– Senast vi plockade skräp på Esterön fick vi ihop 20 säckar och det minskar inte. Skräpigt är det också runt Åbackarna. Nästa steg blir att rensa stränderna utmed Malmölandet där mycket flyter i land, säger Cecilia Ambjörn.
Samhällsinformationen om miljön kan få ha missat. Ändå är det påtagligt skräpigt i Norrköping?
– Ja, och det oroar mig. Plasten är förskräcklig.Trots förbud kastar folk ändå cigarettpaket, fimpar, portionssnuspåsar och glas där det är nystädat. Vi sköter 15 vandringsleder och kommunen och rapporterna visar att det är mer att göra. Vissa av de populäraste lederna – som Djurön, Kolmården och Svärtinge – är ordentligt nedskräpade. Problemet är globalt. Situationen i Östersjön är värre än vad man trodde.
Kan vi stoppa nedskräpningen?
– Ja, men man kanske måste hitta andra informationskanaler via sociala medier, högre returpant eller ett direkt budskap på snabbmatsförpackningar var de ska kastas. Mängden papperskorgar ska heller inte underskattas. Norrköping har blivit skräpigare. Det är mängder av skräp i innerstan, på grässlänter och i diken. Kommunen lägger mycket skattepengar på att hålla efter skräpet med papperskorgar och manuellt arbete. Men det är vi medborgare som måste sluta slänga det på gator och i naturen.
Världens hav fylls på med alltmer plast. Plasten i havsmiljön bryts sönder till allt mindre bitar, som till slut blir små partiklar, så kallad mikroplast, och ännu mindre, nanoplast, men plasten försvinner inte. Plast drar till sig miljögifter i haven, fiskar och djurplankton äter plasten och får kraftigt förhöjda nivåer av gift. Gifterna lagras i fettvävnaden, vandrar uppåt i näringskedjan till djur och människor som äter fisk och skaldjur.
Årligen dödas eller skadas tusentals sjöfåglar, fiskar, sköldpaddor, sälar och valar, inte sällan efter utdraget och plågsamt lidande, för att de har trasslat in sig eller fastnat i fisknät, förpackningar eller annat skräp.