Videon är inte längre tillgänglig
Aprilvädret har slagit om och bjuder på kyliga vindar när vi ses på grusplanen framför Färgarmuseums huvudbyggnad. Men gårdens faluröda byggnader, i kombination med spirande vårblomster, hjälper till att höja temperaturen.
– Det här är en mycket särskild plats, som nog har en särskild plats i många Norrköpingsbors hjärta, säger Anders Lindqvist, intendent och museipedagog vid Norrköpings Stadsmuseum.
Liksom kollegan Charlotte Jörgensson är han nu mer än nöjd nu när visionen om ett levande friluftsmuseum vid Färgargården äntligen ser ut att bli verklighet. Museet har legat i träda sedan tidigt 2000-tal, och har sedan dess endast öppnats vid särskilda tillfällen. Men nu ska det bli ändring.
– Visionen har varit att öppna ett levande friluftsmuseum där vi återskapar den historiska miljön från 1850-talet. Vi vill att platsen ska fyllas med historiska hantverk, att det ska färgas i det gamla färgeriet nere vid Motalaån som faktiskt är intakt och fungerar. Vi vill att våra sommarjobbare ska leva och verka på gården iklädda tidstypiska kläder och hugga ved, rensa rabatter och kanske till och med baka i vedugnen, säger Anders Lindqvist.
Färgargården består av en samling byggnader som under 1930-talet flyttades hit, mestadels från olika platser i Östergötland men även från Göteborgstrakten. Initiativtagare var Svenska Färgeritekniska förbundet vars ambition var att bevara hantverket i form av gamla sortens färgningsteknik. Detta i en tid då de kemiska färgningen gjort ett stort intåg. Norrköping, med sin omfattande textilindustri, blev en naturlig plats för detta minnesmärke.
– Gården invigdes 1939, och under några år i början bodde en färgare i huset och höll det levande. Sen gick tiden, och kulturpolitiken hann ändra sig, och museet föll i kommunens ägo 1970.
Med start 26 juni, alltså veckan efter midsommar, ska Färgargården leva upp igen. Främst under juli och början av augusti, där tyngdpunkten ligger på juli månad då man planerar att hålla öppet alla dagar i veckan. Det kommer ges både traditionella och dramatiserade visningar. Helgen vecka 30 planeras ett stort event vid namn ”Historiefärgarna”, då namnkunniga färgningsexperter bjudits in.
– Vi vill inte bara öppna museet som legat i malpåse. Vi vill också medverka till att bevara och sprida kunskap om gamla tekniker. Vi har massor av böcker med avancerade färgrecept, dem vill vi använda, säger Anders Lindqvist.