De låg bakom flera bombdåd – nu får männen nya straff

Fem män dömda för en rad allvarliga sprängningar i Norrköping hade hoppats på att bli frikända. Men hovrätten slår fast att samtliga ska sitta i fängelse.

Sprängningsförsöket i Marielund i maj 2023 var ett av de brott som fem män dömdes för i Norrköpings tingsrätt. Nu fastställer hovrätten domarna för männen.

Sprängningsförsöket i Marielund i maj 2023 var ett av de brott som fem män dömdes för i Norrköpings tingsrätt. Nu fastställer hovrätten domarna för männen.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-06-06 19:00

I mars i år dömdes fem män för inblandning i ett antal allvarliga bombdåd i Norrköping förra året; Sprängningen vid ett kafé på Butgatan, sprängningsförsöken i Marielund, försöket att spränga en bilhall på Butängen samt bombfallet i Lindö.

Samtliga fem överklagade sina fällande domar till hovrätten. De hade yrkat på att de skulle frikännas.

Nu har Göta hovrätt meddelat nya domar:

  • En 60-årig man får sänkt fängelsestraff – från fem år till tre år
  • En 22-årig man får också sänkt fängelsestraff – från fem år till fyra år och sex månader
  • En 20-årig man får skärpt fängelsestraff - från tre år till tre år och sex månader
  • En 23-årig man får fastställt fängelsestraff på tre år
  • En 27-årig man får också fastställt fängelsestraff på två år och tre månader

Brotten de gjort sig skyldiga till kvarstår – det rör sig om ett eller flera fall av grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt vapenbrott, narkotikabrott samt förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

I tingsrättens dom framgår det att tre av männen kan kopplas till den lokala gängkonflikten mellan en gruppering i Hageby/Navestad och en i Marielund. 

Den 60-årige mannen hade tillgång till en lada utanför Norrköping. Där fanns sprängmedel som användes i ett av de farliga föremålen. Hovrätten gör dock bedömningen att 60-åringen inte deltagit i själva tillverkandet – det finns därmed alternativa förklaringar till att hans DNA återfinns på bomben. Han frias på en åtalspunkt och får sänkt fängelsestraff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!