Utanför Stadsbiblioteket hade en tapper skara samlats i det ymniga snöfallet på torsdagseftermiddagen. Liksom alla andra år på Internationella kvinnodagen var demonstrationen för ett jämställt Norrköping, men i år sattes särskilt fokus på den omtalade kampanjen #metoo.
– Det är den absolut viktigaste frågan som lyfts inom feminismen det här året, sa Deniz Butros från Vänsterpartiet som tillsammans med Feministiskt Initiativ stod bakom demonstrationen.
Metoo startade under hösten 2017 med ett avslöjande om sextrakasserier i Hollywood och växte lavinartat i sociala medier. Miljontals kvinnor i hela världen har gått ut och berättat om sexuella trakasserier, övergrepp, kränkningar och våldtäkter. Flera (kända) män har tvingats be om ursäkt och lämna sina positioner efter avslöjandena. Kampanjen har spridit chockvågor då sexuella trakasserier visat sig vara mycket vanligare än många trodde och har kallats en revolution.
– För oss feminister var det inte chockartat, utan snarare väntat. Men det är nytt och glädjande att det fick så stor spridning och uppmärksamhet. Både privatpersoner, och arbetsplatser har ifrågasatt sig själva och påbörjat förändringar. Det är något nytt och unikt, sa Malte Lindstam, Feministiskt Initiativs representant på plats.
– Det finns ett före och ett efter metoo, precis som med alla feministiska vågor, sa Deniz Butros.
– Det har haft och kommer att få stora konsekvenser, det är långt ifrån över och det kommer förändra samhället.
Många av deltagarna pratade också om sambandet mellan de berättelser som kommit fram under #metoo och ojämställdhet i stort.
– Det är män som styr och kvinnor som trycks ner på alla plan, sa deltagaren Solveig Betnér.
Då demonstrationståget stegade iväg nerför Drottninggatan fokuserade slagorden på just det som #metoo handlat om: "Kvinnans kropp, kvinnans rätt – borde va så himla lätt!" "Vad ska vi göra? Bort med sexismen!".
Målet är att #metoo inte ska behöva finnas, därför gick demonstrationen också under parollen "aldrig mer #metoo".
– Vi hoppas att det aldrig mer ska behöva sägas, sa Malte Lindstam.
– Om vi når jämställdhet så ska det inte behövas.