– Syftet är att dela med sig av varandras erfarenheter och byta perspektiv. Det skapar en relation mellan ungdomarna och uniformsbärarna, säger Nisse Wikström, en av ledarna för projektet.
Människan bakom uniformen (MBU) har även besökts av väktare, ordningsvakter och poliser.
– Där får de olika fall, exempelvis en avsvimmad man som kanske är för full eller påverkad. Sedan går de in i situationen som om de vore poliser. Utan vapen så klart, men vi hoppas få använda oss av polisuniformer nästa gång. Det har man i andra städer och då blir det lite mer verkligt, säger Nisse Wikström.
Ambulanssjukvårdarna Simon Lokander och Sofia Grenestam har under kursen lärt ungdomarna hjärt- och lungräddning, att stoppa blödningar och andra livräddande åtgärder.
– De får med sig viktig information som de kan använda om något händer, till exempel om en anhörig får hjärtstillestånd. Tanken är att de också ska få en större förståelse för vårt arbete så att man kan få ett schysst samspel med ungdomarna, säger Simon Lokander.
I er vardag, ser ni att den här kursen behövs?
– Ja, unga i dag har inte alltid fått med sig att ta ansvar för andra människor. Vi försöker förmedla att det är viktigt att vara ansvarstagande och att hjälpa andra, säger Sofia Grenestam.
– Mycket grundar sig i okunskap, och att ungdomarna har en färgad bild för att de själva blivit bemötta på ett visst sätt och inte förstått varför. Exempelvis att de ringt SOS och så upplever de att det tagit för lång tid för ambulansen att komma. De förstår liksom inte att det är två olika instanser, utan tänker att det till oss de kommer om de ringer 112, säger Simon Lokander.
Ungdomarna som deltagit i projektet under hösten tycker att aktiviteterna har varit roliga och lärofyllda, speciellt att rökdyka och agera som poliser. Att få lära känna nya människor tycker de också har varit givande.
Hur har er bild av människor som bär uniform förändrats?
– De är mindre seriösa än vad man trodde, säger en skrattande Antonio Yachouh och fortsätter:
– Nej, men de är mer personliga och man märker att det finns en fasad när de har uniformen på sig. Utan uniform är de väldigt roliga och enkla att prata med, säger Antonio Yachouh.
I början av december genomfördes slutövningen där ungdomarna utifrån olika yrken skulle agera vid en trafikolycka.
– Man har fått mer respekt för deras arbete, säger Nikolaj Öhman.