Efter att Kristdemokraterna och Liberalerna meddelat att de lämnar Borgerlig samverkan pågår ett högt politiskt spel i Norrköping. I avskilda rum sker olika förhandlingar mellan de olika partierna. Och samtal hålls bakom stängda dörrar.
Ett parti som hamnat i en guldsits är Vänsterpartiet med sina åtta mandat i kommunfullmäktige. Partiet har goda chanser att få en vågmästarroll – oavsett vilka nya allianser som bildas med målet att styra Norrköping fram till valet 2026.
Därmed borde gruppledarens telefon vara glödhet – eller?
– Det enda jag kan säga är att samtal pågår och att min dörr står öppen för de som vill diskutera, säger Nicklas Lundström som i nuläget bara bekräftar att han för samtal med andra politiker.
Med tanke på att ni sitter på åtta mandat så borde det väl finnas intresse från de övriga partierna?
– Vi gjorde ett starkt valresultat 2022 och vill att det ska ge genomslag för våra väljare, både genom möjligheten att styra i Norrköpings kommun eller i en vågmästarroll.
Mycket pekar på att ni blir vinnaren i den här politiska krisen?
– Det hoppas jag. Vi kan få en stark roll vid varje avgörande i kommunfullmäktige och i nämnderna. Men samtidigt vill vi vara med och ta ansvar, vi vill inte styra bara för att vi kan det med våra mandat. Vi är ingen dörrmatta, vi vill ta ansvar. Det här kaoset måste få ett slut.
Nicklas Lundström står fast vid att han inte är villig att samarbeta med Sverigedemokraterna – men i övrigt tror han att det finns frågor där V kan hitta allierade i alla de övriga partierna.
Vilka frågor är viktigast för er?
– Det är självklart välfärdsfrågorna, skolorna och äldreomsorgen måste få mer resurser. Och kommunen måste sluta skära ner på kulturen. Privatiseringsexperimenten måste få sitt slut och det måste investeras mer i klimatomställningar.
Var är det rimligast att ni hittar stöd för de här frågorna?
– Jag tror egentligen att det går att diskutera välfärdsfrågor med alla de andra partierna. Oavsett koalition ska man dock komma ihåg att alla partier inte kan få igenom alla sina frågor.
Om det nu blir maktskifte mitt i mandatperioden, är V villiga att riva upp beslut som Borgerlig samverkan fattat under de här två åren?
– Egentligen tror jag mer på att fatta nya beslut, men vi är även villiga att riva upp beslut. Det kommer bli politiska förändringar, pengar kommer att flyttas tillbaka, exempelvis äldreomsorgen, kulturen och klimatet behöver mer pengar.
Varifrån vill ni ta pengar?
– Vi anser att kommunen sparar för mycket. Även kostnadsdrivande privatiseringar bör avskaffas.
När kan Norrköping ha ett nytt styre?
– Tidsramen är flexibel. Det är viktigt att samtalen får pågå, men vi, och Norrköpingsborna, behöver en lösning allra senast innan jul, säger Nicklas Lundström.
Enligt kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) tittar man nu lite på formalia kring omval av kommunstyrelsens ordförande, kommunalråd och nämndordföranden.
Det finns flera tänkbara scenarion:
- När kommunstyrelsen sammanträder den 18 november kan partier väcka frågan om att omval ska hållas redan på kommunfullmäktige den 25 november.
- Om det inte blir omval den 25 november är nästa möjliga datum den 16 december.
- Men majoriteten på kommunfullmäktige kan också begära ett extra fullmäktigemöte – som Borgerlig samverkan gjorde i samband med försäljningen av driften i Louis De Geer.
- Minoriteten kan också skicka omvalsfrågan på återremiss, vilket kan skjuta upp det hela till januari.