De tar kampen för området: "Vi sparar pengar åt staten"

För FF Jaguar är omsorgen om Klockaretorpet allt. "Vi bryr oss om ungdomarna, människorna och området", säger föreningens ordförande Isko Feratovic.

FF Jaguar vill vara en förening för alla i Klockaretorpet. "Vi bryr oss om människor här", säger ordföranden Isko Feratovic. På bilden från föreningens Bästis. Under Isko Fweratovic och Seferim Murina. Ordförande och sekreterare i föreningen. Under det från fotboll för alla och föräldern Fershad Janfada-Baloo. Pepbilden är inför en match när flicklaget ska spela match.

FF Jaguar vill vara en förening för alla i Klockaretorpet. "Vi bryr oss om människor här", säger ordföranden Isko Feratovic. På bilden från föreningens Bästis. Under Isko Fweratovic och Seferim Murina. Ordförande och sekreterare i föreningen. Under det från fotboll för alla och föräldern Fershad Janfada-Baloo. Pepbilden är inför en match när flicklaget ska spela match.

Foto: Roland Klinga/Privat

Norrköping2021-10-29 05:00

Det är 1 oktober. Isko Feratovic och Seferim Murina sitter i det lilla mötesrummet i källaren vid Borgsmoskolans fritidsgård. De är ordförande och sekreterare i FF Jaguar, en förening som nyligen firade sitt elvaårsjubileum. Tio blev elva år när pandemin fick ett ord med i saken. Så firandet fick vänta. Klubben bildades 24 april 2010 och har varit Klockaretorpet troget sedan dess.

undefined
FF Jaguar vill vara en förening för alla i Klockaretorpet. "Vi bryr oss om människor här", säger ordföranden Isko Feratovic. På bilden från föreningens Bästis. Under Isko Fweratovic och Seferim Murina. Ordförande och sekreterare i föreningen. Under det från fotboll för alla och föräldern Fershad Janfada-Baloo. Pepbilden är inför en match när flicklaget ska spela match.

– Vi bryr oss om våra spelare, klubben och området, människorna som bor här, säger Isko Feratovic som är en av klubbens grundare.

– Fotbollen och det sociala är två stora delar av klubben. Jag tror att vi känner de flesta som finns här i området, säger Seferim Murina.

undefined
Isko Feratovic och Seferim Murina, ordförande och sekreterare i FF Jaguar.

Att föreningen såg dagens ljus var ett resultat av det ”kaos” som fanns i Klockaretorpet då. Mycket bus, kriminalitet och oro. Det har kommit och gått genom åren.

– Vi finns här som en trygg punkt. I dag är vi över 500 medlemmar och över 300 barn och ungdomar som är spelare. Det kan tyckas som en klyscha. Men här är alla välkomna, det är det som är vår styrka. Jag skulle aldrig vilja vara med i en förening med bara etniska svenskar eller bara folk från forna Jugoslavien. Då skulle jag lämna rummet. Blandningen är vår styrka, säger Isko Feratovic.

undefined
Jaguars fotbollsskola Bästis har varit en annan viktig del för föreningen.
undefined
"För oss är det viktigt att kunna ge fotboll för alla barn. Att alla ska kunna vara med", säger Isko Feratovic.

Det skulle bli en lång lista om vi skulle räkna upp allt som klubben gör. Men lite skämtsamt och lite på allvar säger Seferim Murina att ”det enda vi saknar är ett pensionärslag”. Några exempel på vad klubben arrangerar eller har kontakter med är nattvandringar, dagfotboll, kvällsfotboll, nattfotboll, fotboll för den med funktionsnedsättning och samverkan med skolan och näringslivet i området.

undefined
"Det enda vi saknar är pensionärsfotboll", säger FF Jaguars sekreterare Seferim Murina.

– Nattfotbollen är en viktig sak för oss. Det skapar något vettigt i området på kvällar och helger. Är du inte med och spelar så brukar många sitta på läktaren. Det är bättre att de är här än att de hittar på något djävulskap utomhus. Här finns vuxna och ledare och om man ska vara här får man följa våra regler. Det är vi benhårda på, säger Isko Feratovic.

undefined
Kvällsfotboll. Det blev mål av det här läget.

Isko Feratovic och Seferim Murina har synpunkter på det stöd föreningen får för sitt arbete. Det är positiva åsikter om stödet från Norrköpings kommun. Lite vassare kritik kommer fram när det gäller stödet från Östergötlands fotbollsförbund.

– Stödet har halverats därifrån och då är vi en förening som försöker göra det möjligt för alla att spela fotboll. Det ska inte kosta så mycket. Vi vet att det är många som inte har råd och hoppar av. Jag vet själv att det kan vara så. Jag slutade med fotboll och hockey när jag var liten för att familjen inte hade råd, säger Seferim Murina.

undefined
Seferim Murina bor i Klockaretorpet och tycker att det är viktigt att föreningen finns ute i samhället.

48 timmar senare, på Borgsmo IP. Ett av föreningens flicklag är på gång att spela säsongens sista match utomhus. Cecilia Isper är kapten dagen till ära, i matchen mot IK Waria. 

undefined
FF Jaguars flicklag peppar innan match mot IK Waria.

– Jag har spelat i två månader och jag tycker att jag har blivit mycket bättre. Jag har bestämt mig för att spela nästa år också. Det är kul med fotboll, säger hon minuterna innan matchen ska börja.

undefined
Cecilia Isper har spelat två månader i FF Jaguar. Hon kommer att fortsätta nästa år.

Magnus Bensryd och Dennis Lundberg är ledare för flicklaget. Båda är föräldrar och har eller har haft spelare i FF Jaguar. För Magnus Bensryd blev valet av klubb en ekonomisk fråga.

undefined
Magnus Bensryd och Dennis Lundberg är båda ledare för flicklaget. Båda har och har haft sina barn med i laget.

– Här kostar det 50 kronor per säsong att vara med. I andra lag kostar det mycket mer. Det är många som inte har råd att låta barnen vara med. Priset är viktigt, säger Magnus Bensryd.

– Många kommer ifrån familjer som har det svårt att få ekonomin att gå ihop. Att betala flera tusen kronor per termin för ditt barn är inget alternativ, säger Dennis Lundberg.

Fredag kväll. Borgsmoskolans fritidsgård. I några fåtöljer sitter högstadieungdomar och fikar. Lite längre in sitter FF Jaguars föräldravandrare. Några av klubbens föräldrar lägger tid på att visa sig ute på Klockaretorpet på fredags- och lördagskvällar. Alla tycker att det är viktigt.

undefined
Fredagar och lördagar under hela oktober är föräldrar i FF Jaguar ute och nattvandrar.

– Det är väl bra att Klockaretorpet har kommit bort från polisens lista över utsatta områden. Men det är mycket kvar, säger Fredrik Enbacka.

– Det gäller att visa oss ute och vara ett föredöme. Att vi bryr oss, säger Fershad Janfada-Baloo.

undefined
Isko Feratovic är också Klockaretorpsbo. "Jag vill att det ska vara bra i området", säger han.

Den här kvällen händer det inte så mycket utanför fritidsgårdens trygghet. Men Isko Feratovic, klubbens ordförande, ser ändå orosmoln.

– En av kvällarna som jag vandrade såg vi trafik med fina bilar som åkte in och ut. Fönsterrutor vevades ned och något lämnades över. Vi måste fortfarande jobba med att få unga att göra annat än att syssla med brottslighet. Jag anser att vi som klubb sparar mycket pengar åt samhället, när vi får unga att göra vettiga saker på sin fritid. Men vi kan inte vara överallt, säger han.

Valdo Nyabaro är ledare i FF Jaguar. Han har en bakgrund som spelare i IK Sleipner. Tillsammans med Ak Ibrahim, Verlin Mbimbo och Levi Mopotu leder de kvällsfotbollen när vi kikar in i idrottshallen i Borgsmoskolan.

undefined
FF Jaguars ledargäng för nattfotbollen. Med träningsoverallsjackan, huvudansvarige Valdo Nyabaro. Flankerad av Verlin Mbimbi, Mohamed Ibrahim och Viktor Levi.

– Innan pandemin var det kanske 80–90 ungar här varje kväll som vi hade fotboll. Under corona har det varit kanske 60 per kväll, men max 30 per timme på grund av restriktionerna. Nu är det kanske lite färre. Men det är uppskattat. Jag får alltid frågor om när det är nattfotboll, säger Valdo Nyabaro.

Att det är ledare som är lite yngre som är med är viktigt för föreningen. Det handlar om att unga ska ha någon nära i ålder som de kan se upp till, som är ett föredöme.

– Det är kul att vara här och spela. Man gör något bra och ofta sköter de sig. Ska man vara med vet man vilka regler som gäller, säger Verlin Mbimbi och Levi Mopotu.

På fritidsgården är det strax dags att kunna släppa in gymnasieungdomarna. Några knackar på dörren för att få spela fotboll. Men tider är till för att hållas. Det är tio minuter tills de äldre ungdomarna får komma in.

– Vi jobbar exempelvis ihop med skolans personal och vi vill att det vi ger ska ha kvalitet. Att det finns professionella ledare och människor med kompetens i vår förening. Målet är att vi är med och skapar ett tryggare och bättre Klockaretorpet. Det tar lång tid. Men det är bättre i dag än för några år sedan, säger Isko Feratovic.

undefined
Isko Feratovic är glad att Klockaretorpet lämnat polisens lista över utsatta områden. "Men det är mycket kvar att göra", säger han.

Samhällsekonomiska analyser visar att nattfotboll är ett bra sätt att minska kriminalitet. Enligt en beräkning som Eva Lundmark-Nilsson och Ingvar Nilsson gjordes på uppdrag av CIDES (en del av Fryshuset) 2012 bedömdes en gängmedlem kosta samhället 23 miljoner kronor på 15 år. 

– Det är rimligt att tro att en kriminell kostar minst lika mycket i dag. Jag hoppas att samhället förstås att vi gör en insats. Vi sparar pengar åt staten, säger Isko Feratovic.

FF Jaguar

Föreningen bildades 2010.

Föreningen ser sig som en klubb från Klockaretorpet.

Kallar sig själva för "Den största föreningen i staden mångfaldsmässigt och multikulturellt"

I dag har klubben runt 500 medlemmar och drygt 300 spelare.

Föreningen har sammanlagt tio lag i år.

Herrlaget spelar i division 5 Östergötland östra.

Damlaget spelar i division 4.

Enligt klubben kostar det 50 kronor för en tioåring att spela i klubben per termin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!