Den 12 juni fattade utbildningsnämnden det uppmärksammade beslutet om att avveckla åtta förskolor i Norrköpings kommun. Ett beslut som motiveras med ett rekordlågt barnafödande vilket gör att kommunen står inför ett minskande barnantal nu och de närmaste åren.
En av förskolorna som ska läggas ner är den i Simonstorp – där protesterna varit högljudda. Enligt beslutet ska förskolan avvecklas senast januari 2025, samtidigt som utbildningskontoret säger upp lokalerna för avflyttning. Ett beslut som den ideella Intresseföreningen Simonstorparna överklagade till Förvaltningsrätten i Linköping.
"Simonstorps förskolas existens är inte en fråga för utbildningsnämnden. Så omfattande förändringar för orten Simonstorp bör göras i dialog mellan kommunledningen och invånarna i Simonstorp. Vårt krav är att beslutet upphävs", skriver föreningen.
I sin överklagan framför föreningen även flera argument, som bristande konsekvensanalys, felberäknade ekonomiska effekter och en bristfällig utredning.
Förvaltningsrätten väljer dock att avvisa föreningens överklagande. Förklaringen är relativt enkel – rätten anser inte att föreningen har rätt att överklaga utbildningsnämndens nedläggningsbeslut.
Enligt kommunlagen har varje medlem av kommunen rätt att överklaga beslut till förvaltningsrätten. Men en juridisk person – i det här fallet Intresseföreningen Simonstorparna – kan bara vara kommunmedlem genom fastighetsinnehav.
För att överklaga ett kommunalt beslut krävs det alltså att den juridiska personen äger fast egendom i kommunen.
Elinor Klawing, ordförande i Simonstorparna, är besviken över rättens beslut.
– Jag tycker det är ett konstigt och tråkigt beslut. Alla vi som är med i föreningen är ju fysiska personer som bor i området, därmed äger vi egendom i Simonstorp, säger hon.
– Vi valde att överklaga genom föreningen för att vi tyckte att det var bättre att göra det med gemensamma krafter i stället för att vi var och en skulle skicka in överklaganden, säger Elinor Klawing vidare.
Föreningen vill med sitt överklagande visa att Simonstorp står enat i den här frågan.
– Det är inte bara de som har barn i förskolan nu eller om några år som drabbas av det här. Hela samhället berörs och vill kämpa för att behålla vår förskola.
Vad händer nu – kommer ni att överklaga Förvaltningsrättens beslut?
– Vi har inte hunnit prata igenom hur vi ska göra. Men jag tycker ärligt talat att det känns lite uppgivet, säger Elinor Klawing.
Som vi tidigare har rapporterat ser föräldragruppen i Simonstorp över möjligheterna att starta ett så kallat familjedaghem. På ett familjedaghem behövs inte rektor eller utbildade förskollärare – och det behöver inte bedrivas undervisning som i förskolans verksamhet.
– Vi jobbar för fullt med att få ordning på en ansökan. Men det är viktigt att den blir korrekt. Det har också skickats in flera överklaganden. Vi hoppas att kommunen kan skjuta fram nedläggningen till nästa sommar. Det skulle ge oss helt andra förutsättningar för att kunna starta ett familjedaghem, säger Jessica Lindén i föräldragruppen.
Utbildningskontorets kartläggning av området inför nämndens beslut visar att det i augusti i år kommer vara 14 barn inskrivna i en verksamhet med 36 platser.
Enligt kontorets beräkningar så finns det förskoleplatser på "närliggande" orter som Åby (16 kilometer bort) och Katrineholm (13 kilometer).