86-årige Lars låg död hemma i sin bostad i flera år innan han upptäcktes när hyresvärden skulle utföra en besiktning. Hans död blir en sorglig påminnelse om att det finns många i Sverige som är ensamma.
Men det finns flera aktörer i vårt samhälle som verkar för att förebygga och bryta ofrivillig ensamhet. En är den ideella föreningen Äldrekontakt, som via frivilliga volontärer söker upp äldre.
– Vi kallar de som vi söker upp för gäster. Generellt sett vänder vi oss till alla över 75 år, snittåldern på våra gäster ligger på 87 år. Vi vänder oss ju till de allra äldsta i samhället, säger Therese Gyll, verksamhetsansvarig för Äldrekontakt.
– Det händer mycket med kroppen i den åldern, exempelvis går man sämre och ser sämre, faktorer som gör att världen krymper. Den här generationen är också väldigt analoga, 60 procent är aldrig ute på internet. Det gör det svårt för dem att själva göra något åt sin situation och att ta sig ur ensamheten.
Hur går det till rent praktiskt när ni söker upp era gäster?
– Konceptet går ut på att vi hjälper ensamma med att få nya bekanta och vänner. Vi knyter upp ett nätverk på 20 personer, hälften är jämnåriga, i 80-årsåldern. Övriga är volontärer i alla åldrar. Volontären bjuder hem hela gruppen till sig för en fika.
– Vi har andra volontärer som åker hem till våra gäster och hjälper dem med att få på ytterkläder, tar fram en eventuell rollator och skjutsar dem till och från träffarna, säger Therese Gyll.
Äldrekontakt, som söker fler volontärer i Norrköping, är en godkänd 90-kontoinnehavare och kontrolleras så att insamlade medel går till rätt ändamål. Det är gratis att bli gäst i föreningen.
– Att dö i ensamhet och bli liggandes länge ska inte behöva hända någon. Det är ovärdigt, säger Therese Gyll.
PRO (Pensionärernas Riksorganisation) jobbar också aktivt för att äldre ska ha ett socialt umgänge när man kanske saknar släktingar och vänner.
– Vi ser till att hålla bra kontakt med våra medlemmar, säger Gerd Lindqvist, ordförande i den lokala PRO-föreningen i Hageby.
Hur tänker du kring det här att människor, kanske oftast äldre, dör i ensamhet?
– Det är ju fruktansvärt. I vår förening har det hänt några gånger att de legat kvar hemma, men då har det bara rört sig om några dagar innan de var saknade. De flesta pensionärer i dag kör ju sina räkningar via autogiro, och då kan det ju hända att det tar ett tag innan någon reagerar.
Svenska kyrkan finns också som stöd om man känner sig ensam och vill ha hjälp att bryta ensamheten.
– Ensamheten är tyvärr en del av vårt samhälle. Här tycker jag att kyrkan har en viktig roll att fylla, säger Katarina Wändahl, tillförordnad kyrkoherde i Svenska kyrkan i Norrköping.
Trots det förekommer det begravningar utan några anhöriga eller vänner på plats. I Norrköping är det församlingar inom Svenska kyrkan som har begravningsansvaret.
– När det gäller själva begravningen har ju alla människor rätt till ett värdigt avsked. Tillsammans med kommunens handläggare så försöker prästen hitta en passande begravningsakt.
– Det kan vara så att den avlidne har en massa vänner även om det inte finns någon anhörig. Då försöker man få en bild av vilken typ av begravning som lämpar sig bäst, något som relaterar till personen, hur den var när han eller hon levde, säger Katarina Wändahl om begravningar där den avlidne saknar anhöriga.