Boende i Marviken tycker till om kärnkraftsplanerna

Vad säger de boende vid Marviken om Niclas Adlers planer på kärnkraftsreaktorer i området? Vi har knackat dörr och ställt frågan till några av alla som berörs.

Edith och Klas Earlingh i Kättinge kollar i NT hur de kärnkraftsreaktorer som, enligt planerna, Rolls-Royce SMR ska leverera till Marviken någon gång, planeras placeras.

Edith och Klas Earlingh i Kättinge kollar i NT hur de kärnkraftsreaktorer som, enligt planerna, Rolls-Royce SMR ska leverera till Marviken någon gång, planeras placeras.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2023-12-28 05:00

Ja till kärnkraft. Men en utbredd tveksamhet till om Niclas Adler, genom Ipower Group, verkligen är rätt person att driva projektet med de små modulära kärnkraftsreaktorerna (SMR) i Marviken i hamn. Dagen efter att vi har publicerat nyheten om det planerade samarbetet med brittiska Rolls-Royce SMR besöker vi området och de boende som kommer att få de 200 meter långa och 40 meter höga reaktorerna i sitt närområde.

Rösterna är samstämmiga.

undefined
Edith och Klas Earlingh i Kättinge kollar i NT hur de kärnkraftsreaktorer som, enligt planerna, Rolls-Royce SMR ska leverera till Marviken någon gång, planeras placeras.

Ingen påtaglig oro. En viss skepsis. Samt en utbredd förhoppning om att vägen mellan Marviken och 209:an kommer rustas upp som en direkt följd av kärnkraftssatsningen.

– Inför kärnkraftsomröstningen 1980 gick jag med i demonstrationstågen på Stockholms gator med mitt plakat. "Säg nej till kärnkraft" stod det på det. Jag var riktigt engagerad och aktiv i motståndet. Jag ville verkligen inte ha någon kärnkraft.

undefined
Inför folkomröstningen 1980 gick Ann-Mari Kumlin i demonstrationstågen på Stockholms gator. "Nej tack till kärnkraft" löd budskapet. Nu kan hon få det som granne.

Det säger Ann-Mari Kumlin, boende i ett av de 20 hushåll som utgör det lilla bostadsområdet (16 radhus och fyra villor) Kolstorp, utmed vägen till Marviken. Hon har just varit ute på en förmiddagspromenad i halkan när vi tittar in.

– Vi flyttade hit från stressen i Stockholm för 15 år sedan, när vi blev pensionärer. Trivs jättebra, säger hon.

Det egna kärnkraftsmotståndet tycks ha mattats av en smula med tiden.

– Men jag gillade inte illustrationerna på Adlers reaktorer som ni publicerade i NT. Skrämmande. Som ett månlandskap. Samtidigt är det positivt att det händer någonting här ute. I stort sett tycker jag att satsningen är bra. Vi måste ju ha el i framtiden och det går inte om alla bara säger "men inte hos oss". Men mest ser jag fram emot att de rustar upp vägen. Det behövs, säger Ann-Mari Kumlin med NT uppslagen framför sig på köksbordet.

undefined
Johan Peterson räknar inte med att hans verksamhet på Björnö Marina kommer påverkas.

Även hos Mariana och Owe Larsson ett par huslängor bort har NT och bilderna på Rolls-Royce SMR:er granskats på morgonen.

– Jag trodde inte att de skulle vara så stora. Och inte se ut så här, men i princip är det väl bra. Det som oroar mig mest är om vi inte längre skulle få tillgång till vattnet. Att vi inte kan komma ut och fiska strömming. Jag hoppas att de värnar om strandrätten även i framtiden. Och de får gärna rusta upp vägen. Vi trodde att Vattenfall skulle göra det innan de sålde till Niclas Adler. Nu blir den bara sämre och sämre, säger Mariana.

– Behovet av el kommer öka i framtiden och de här småskaliga modulerna blir säkert bra. Hellre det än en massa vindsnurror i alla fall, fyller Owe Larsson i.

Närmaste granne till Marviken är Björnö Marina som Johan Peterson äger och driver sedan 2018. Han är tillfälligt inne i Norrköping när vi sladdar in på området, men säger per telefon:

– Nej, jag är inte orolig för att min egen verksamhet ska påverkas negativt. Och Sverige behöver kärnkraft, men jag tvivlar på att planerna någonsin blir verklighet. Bara att söka de tillstånd som krävs kostar väldigt stora pengar. Finns de?

undefined
Mariana och Owe Larsson berättar om sina tankar inför en eventuell kärnkraftsetablering vid Marviken.

Även Jonas Stenbäck, som driver Ramnö Båt & Maskin, är skeptisk till planerna och Niclas Adler.

– Nej, han är knappast rätt man för det här. Även om jag gillar idéerna. Vi behöver planerbar energi i framtiden och då föredrar jag några SMR:er framför en vindkraftpark här ute. Jag jobbade som kontrakterad tillsyningsman åt Vattenfall när de avvecklade Marviken för några år sedan och inser hur seriös man måste vara om man ska driva ett kärnkraftsprojekt, säger han.

Vägen som förbinder Marviken med 209:an är verkligen inte bra. Full av potthål, inte minst. Väl framme vid "stora" vägen sneddar vi åt vänster, in i Kättinge. Klas och Edith Earlingh i Kättinge gamla lanthandel är hemma och öppnar när vi knackar på. Edith Earlingh är säker på sin sak.

undefined
Kolstorp med 20 hushåll är en av Marvikens närmaste grannar.

– Nej, det lär aldrig bli någonting av med de där planerna, säger hon.

– Det blir regeringsskifte nästa val och en ny energipolitik efter det. Då ska vi inte ha någon kärnkraft. Men jag måste säga att skisserna över reaktorerna ser riktigt coola ut. Fast jag oroar mig mest för att inte längre kunna vistas vid vattnet där borta i Marviken. Det är fint där. Även om man inte badar. Det går att plocka hallon och smultron och det gör vi ofta.

I grannhuset sitter Rikard Jansson och jobbar hemifrån. Han ser fram emot hur infrastrukturen i hela området skulle kunna förbättras om Niclas Adlers planer går i lås. Men ser även risker.

– Det är alltid riskfyllt med kraftverk, vilken sort det än må vara. Det är så stora krafter man har med att göra, säger han.

undefined
"Det är stora krafter man har med att göra", säger Rikard Jansson i Kättinge.
Karta: Marviken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!