– I dag blir det massor med roliga saker som händer. Smeden är på plats liksom garvare, som just nu garvar dovhjortsskinn. Man kan även tälja och vi färgar inne i färgeriet och lite till, berättar Anders Lindkvist museipedagog på Norrköpings Stadsmuseum.
Publiken som kommit till platsen möts av tidsenligt klädda medverkanden. Förutom försäljare, garvare och smed så fanns också tio ungdomar som fått sommarjobb som färgeriarbetare.
Själva invigningen startade med att Sofia Nerman, från Stadsmuseet, sjöng en gesällvisa för publiken innan Anders Lindkvist tog till orda och välkomnade publiken. Hans förhoppning är att även denna sommar liksom den förra ska locka många att besöka friluftmuseet.
– Det var tydligt att det var många som suktade efter att få del av de unika samlingar som Färgargårdens museum har att erbjuda var och en som trängtar efter kunskap om svunna tider, sa han och uppmanade publiken att lära sig färgning, dra in lukten av veden som brinner i bakugnen och ta del av skådespelet.
Precis som förra året var Eskilstuna skarpskyttekår på plats med sina Wredesgevär av 1860-talsmodell. Efter en kort marsch ned mot Motala ström gjorde de halt och visade prov på vapenexercis innan de lade krut i sina mynningsladdare. Efter att den obligatoriska supen intagits av skarpskyttekåren beordrades salut för Norrköpings stad, kung och fosterland samt givetvis för Färgargårdens fortsatta fortlevnad. En salut som den här dagen kom att ges vid fem tillfällen.
Att Färgargården är populär råder inget tvivel om. Många besöker den ofta för en härlig stund i den vackra miljön vid Motala ström. På tisdagen som så många andra gånger var Jan Berg och hans hustru Christine Jisan Berg där. Den här dagen i sällskap med vännerna Anders och Anita Ulin från Björnsnäs.
Jan och Christine har nära till Färgargården då de bor i Kneippen och tyckte det var självklart att vara här den första dagen.
– Det här är kultur, tycker Jan och hit ska han gå fler gånger under sommaren.
De sju veckor som friluftmuseet nu kommer att hålla öppet har fått varsin färg. Invigningen skedde i den gula veckan, sedan följer olika färger och olika aktiviteter under veckorna fram till vecka 32 som har fått namnet Brokiga veckan.