Hela Människans öppna verksamhet vänder sig till de Norrköpingsbor som befinner sig i en socialt utsatt livssituation. I lokalerna på Sandgatan finns möjlighet till mat, kläder, tvättmöjligheter, dusch, spel och vila.
För att kunna driva verksamheten är organisationen – med Svenska kyrkan och andra kyrkliga församlingar som huvudmän – i behov av ekonomiskt stöd.
– Tyvärr märker vi att lågkonjunkturen inte bara slår mot de människor som besöker oss, utan även mot de stiftelser och fonder som vi får bidrag från. Vi får fortfarande stöd från många, men summorna är lägre, säger Henrik Brolinson, tillförordnad enhetschef för Hela Människan i Norrköping.
Hur illa är det?
– Det är faktiskt rätt så illa. Och då har vi ändå i god tid hållit ner kostnaderna då vi tidigt upptäckte att vi skulle göra ett underskott.
Enligt Henrik Brolinson kostar verksamheten ungefär 10 000 kronor om dagen, vilket ger en årlig kostnad på drygt 3,7 miljoner kronor.
– Hälften av våra bidrag, två miljoner kronor, kommer från kommunen. Det är den summan vi haft i flera år.
För att täcka upp det förväntade underskottet för 2024 har organisationen sökt om ett extra uppdragsbidrag på 500 000 kronor från kommunen. Men när socialnämnden sammanträder den 18 december är förslaget att politikerna säger nej till ansökan.
Henrik Brolinson får ta del av det negativa svaret via NT.
– Det känns självklart tråkigt. Men jag vill understryka att vi har en god diskussion med kommunen och att vi är tacksamma för det stöd vi får.
I sitt svar till Hela Människan skriver Monica Holtstad (L), ordförande i socialnämnden, varför kommunen inte kan bevilja ytterligare uppdragsbidrag till föreningen.
"Socialnämndens ekonomi är mycket ansträngd på grund av ökade vårdkostnader och prognosen för helåret 2024 pekar mot ett budgetunderskott på 50 miljoner kronor".
Som NT tidigare berättat är det den pågående våldsvågen som orsakat ökade vårdkostnader för barn och unga på SiS- och HVB-hem. En utveckling som resulterat i ett stort underskott för socialnämnden.
– Jag har förståelse för det. Kommunen har ingen outsinlig källa av resurser, säger Henrik Brolinson.
Vilka konsekvenser får det här beskedet för er verksamhet?
– Folk i allmänhet är generösa, de kommer hit med skor och kläder. Men det här kan innebära att vi måste minska personalstyrkan. I övrigt får vi exempelvis acceptera att biljardbordet är trasigt.
I nuläget består personalstyrkan av 4,1 tjänster fördelat på fem personer; två socionomer, en kommunikatör, en kock och en lokalvårdare.
– Vi har redan sagt upp vår lokalvårdare. Vi hoppas att någon annan aktör vill stötta med en lokalvårdare, diskussioner pågår. Vi jobbar också med volontärer, de får inte utföra personalens uppgifter, men finns på plats i lokalerna som stöd.
Kan ni tvingas dra ner på era öppettider?
– De unika besöken har ökat från 30 om dagen till 50 och drömmen är att vi ska kunna öka våra öppettider, men det kan vi inte göra nu.
I nuläget är den dagliga verksamheten på Sandgatan öppen måndag till fredag. Dessutom på julafton, nyårsafton, påskafton och midsommarafton.
– På julafton kör vi som vanligt ett kostnadsfritt julfirande, säger Henrik Brolinson.
Varje dag erbjuds gratis frukost, kaffe och fikabröd samt möjlighet att köpa måltider till rabatterade priser. Sedan ett par år tillbaka erbjuder man även medicinsk vård av läkare för sjukdomsbehandling, läkarundersökningar och provtagning.