De har planer för historiska huset i Industrilandskapet

Övergivna Ståhlboms kvarn i Västgötebacken kan få nytt liv. Tre företag vill in och bygga lägenheter, klätterhall, daglig verksamhet, cykelverkstad och café.

Nu finns det stora planer för Ståhlboms kvarn i kvarteret Mjölnaren på Västgötebacken; lägenheter, café och klätterhall.

Nu finns det stora planer för Ståhlboms kvarn i kvarteret Mjölnaren på Västgötebacken; lägenheter, café och klätterhall.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2022-06-09 17:40

Kvarteret Mjölnaren och intilliggande Yllefabriken har som bekant fått rejäla ansiktslyft de senaste åren. Längst ner i Västgötebacken har Ståhlboms kvarn stått lite som det svarta fåret. Övergivet och utan några högtflygande planer.

undefined
Nu finns det stora planer för Ståhlboms kvarn i kvarteret Mjölnaren på Västgötebacken; lägenheter, café och klätterhall.

Men nu kan det bli ändring på det.

Den 14 juni föreslås nämligen samhällsplaneringsnämnden att godkänna en direktdelning av fastigheten till fastighetsbolaget Färgbron Bresätter – som har spännande planer för den historiska byggnaden i Industrilandskapet.

Det hela började med att Färgbron Bresätter, tillsammans med företagen Fredrikssons arkitekter och Sushiköket Sverige, skickade in en idé gällande Ståhlboms kvarn. Idén innehöll "co-living" lägenheter, ekocafé, integrerad daglig verksamhet, klätterhall i silobyggnaden samt en kooperativ cykelverkstad.

Om någon undrar vad co-living lägenheter är så kan vi berätta att det är en lite mer modern variant av ett kollektiv. Begreppet används oftast som ett samlingsnamn för uthyrning till flera personer, oftast yngre, som avser att dela en större lägenheter/villa med varsitt rum med tillgång till gemensamt kök, vardagsrum och badrum.

undefined
Samhällsbyggnadskontorets förslag till politikerna i nämnden är att man godkänner en direktdelning till fastighetsbolaget Färgbron Bresätter.

Karl-Simon Anér på Färgbron Bresätter vill inte gå in i detaljer kring Ståhlboms kvarn.

– Vi vill inte äventyra något innan det finns ett beslut. Men återkom när allting är klart, då berättar vi gärna mer om våra planer, säger Karl-Simon Anér.

Samhällsbyggnadskontoret föreslår att ett optionsavtal tecknas med fastighetsbolaget. Det ger företaget en chans att utreda om det ens är möjligt att ställa om Ståhlboms kvarn för den här typen av verksamheter. 

Företaget föreslås att få en option på 1,5 år för att kunna hinna med att utvärdera, göra undersökningar, söka tillstånd hos länsstyrelsen och för att kunna presentera mera exakt hur de ska få ekonomin att fungera. Tjänstemännens bedömning är nämligen att en ombyggnad av silobyggnaden kostar cirka tolv miljoner kronor.

undefined
Ståhlboms kvarn renoverades senast 2003. Nu vill tre företag ta över fastigheten och bygga om den. Ombyggnationen beräknas kosta runt 12 miljoner kronor.

Det var på 1890-talet som Ståhlbom & Co tog över en äldre kvarnrörelse på platsen, med rötter från medeltiden. Kvarnen drevs med vattenkraft till 1920, då el installerades. Den nuvarande byggnaden uppfördes 1925 och verksamheten bedrevs fram till 1966. 

Därefter har kommunen varit ägare till Ståhlboms kvarn. Fastigheten renoverades senast 2003. Nu kan det alltså bli aktuellt med en ny omgörning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!