De gräver efter fynd inför miljoninvesteringen

Per Nilsson söker svar i historien inför IFK:s miljoninvestering på Himmelstalund och han vet vad han gärna vill hitta under gräslagren.

Här, i väntan på den nya bevattningsanläggningen på Himmelstalund, sker den arkeologiska undersökningen. De 90 000 kvadratmeter stora området ska bli IFK Norrköpings hem för klubben ungdoms- och akademiverksamhet.

Här, i väntan på den nya bevattningsanläggningen på Himmelstalund, sker den arkeologiska undersökningen. De 90 000 kvadratmeter stora området ska bli IFK Norrköpings hem för klubben ungdoms- och akademiverksamhet.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2020-05-16 20:00

Arkeologen och forskaren Per Nilsson på Östergötlands Museum står alldeles vid de berömda hällristningarna på Himmelstalund och blickar ut över området. En hel del gropar längs gräsplanerna, såväl små som stora, lite här och var ger en vink om hans arbete och den arkeologiska undersökningen inför bygget av en helt ny bevattningsanläggning på området.

– Det är en av de mest spännande platser vi har i Norrköping, Östergötland och till och med delar av världen, säger han.

– Med över 1800 kända figurer är de här hällristningarna en av de största lokalerna vi har i hela Skandinavien. Det gör ju hela området runt omkring extra intressant. Man vet ju aldrig vad som kan dyka upp här. När vi grävde här senast inför bygget av gång- och cykelvägen för 15 år sedan hittade vi lämningar från järnåldern (från 1600 till 2400 år tillbaka i tiden). Det gör vi nu också.

De 90 000 kvadratmeter stora området ska bli IFK Norrköpings hem för klubben ungdoms- och akademiverksamhet. Klubben köpte loss och flyttade in Hagahöjdens gamla klubbhus under hösten 2019. Ett nytt bevattningssystem är först ut i arbetet för framtiden, men först ska historien få säga sitt.

undefined
Lars Linde gräver med försiktig skopa fram delar lager på lager under Per Nilssons vakande öga på detaljer i marken.

Per Nilsson följer Lars Linde och grävskopans noggranna grävande längs rugbyplanen intill Strömmen. Han går ner på knä då och då och skrapar lite i materialet, men just här verkar det var få upptäckter.

Vissa gropar läggs därför igen direkt.

Andra gropar, som ligger närmare själva hällristningarna, spärras av i väntan på en mer noggrann undersökning.

Vi stannar till där.

– Vi har markerat de platserna så ingen cyklar eller ramlar i. Där finns det lämningar och spår av boplatser, säger Per.

Vad har ni hittat?

– Vi har hittat material och spår av aktivitet man haft på platsen. Det är från ugnar, härdar, kokgropar och små bitar av förhistorisk keramik, men också stolphål, som burit upp hustak. Det här var det perfekta läget för en boplats med närheten till vattnet, lättdränerat och sydläge. Vi vet därför, sedan gammalt, att det finns en hel del att hitta just här. Vi har anpassat schakten för det.

undefined
Per Nilsson söker svar i historien på Himmelstalund.

Kan ni landa i en stor upptäckt, som förändrar hela bygget här?

– Det skulle förvåna mig om vi gjorde det, men man ska aldrig säga aldrig. Skulle vi hitta en ny stor häll med nya hällristningarna så skulle det vara väldigt spännande. Jag skulle också gärna vilja hitta något som är samtida med hällristningarna, men det är också spännande att vi inte gör det.

Hur länge blir ni kvar?

– Det beror helt och hållet på vad vi hittar, men vi vill göra ett så litet ingrepp som möjligt. Det här är en mindre undersökning i ett speciellt läge. Vi följer sträckan där vattenledningen ska gå. Skulle det dyka upp något försöker vi flytta oss och ändra sträckningar och schakten, men det är upp till länsstyrelsen. Projektet ska rulla på.

undefined
Klubbdirektören Jens Magnusson har sin egen historia och upptäckter på Himmelstalund, där klubben nu gör en storsatsning för sin framtids skull.

Den nya bevattningen är en investering på runt två miljoner kronor för IFK Norrköping.

– Den är helt avgörande för vår verksamhet på Himmelstalund, säger klubbdirektören Jens Magnusson.

– Ska vi ha så många planer, som inte riskerar brinna upp varje sommar, i spel så är just bevattningen en prioriterad fråga och högst upp på vår dagordning för området tillsammans med konstgräsytor. Vi ska, över tid, bygga upp den bästa akademianläggningen. Det är vår vision och mål.

Han har besökt området många gånger, tittat på fornlämningar och njutit av omgivningarna.

Både då och nu.

– Jag har stått en hel del i ösregn i min ungdom tillsammans med min farfar Werner och tittat på hällristningarna. Det brukade vara en del i våra utflykter då. Det var ofta lite historia innan vi gick till Idrottsparken eller Himmelstalundshallen. Intresset har alltid funnits där även om det varit lite större för sporten.

IFK Norrköpings verksamhet och framtidsplaner påverkas av coronapandemin.

– Hela vår bransch med fotboll, restaurang och konferens och friskvård är utsatt för hård press så vi har fått bromsa lite i några av våra projekt i väntan en stabilitet. Vi måste agera ansvarsfullt, men vi behöver föra våra projekt framåt på Himmelstalund och komma igång där.

Himmelstalund blir, när klubbens nya hem står klart, en mötesplats mellan historien och framtiden och mellan kulturen och idrotten.

– Det är ett fantastiskt område för hela Norrköping. Platsen andas energi. Jag ser fram mot dagarna, när vi har full aktivitet där uppe mitt i historien och skapar framtidens stjärnor, menar Jens Magnusson.

Himmelstalund

Här finns av en Skandinaviens största lokaler med 57 ristningsytor och totalt 1800 figurer. 

Arkeologerna har ännu inte hittat några spår av boplatser från bronsåldern (1700 f Kr. – 500 f Kr.), men inför bygget av motorvägen, vid Pryssgården, hittades ett stort område med ett 90-tal hus från förhistorisk tid. Närmare 30 av husen var från bronsåldern.

Vid hällristningarna finns märkligt nog en runrad från järnåldern. Den är från 400-talet e Kr och en av de äldsta runraderna som hittats i Sverige.

Karta: Himmelstalund Norra
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!