Enligt siffror som Moderaterna tagit fram så fanns det den 31 december 2020 totalt 64 300 personbilar i trafik i Norrköpings kommun. Vid samma tidpunkt fanns det 66 497 hushåll. Det innebär att det i genomsnitt fanns nästan en exakt personbil per hushåll.
Samtidigt är kommunens parkeringsnorm för innerzon 0,35 parkeringsplats för en etta och 0,70 parkeringsplats för en femma eller större.
– Det här går ju inte ihop. Siffrorna synkar inte med varandra, säger Simon Johansson, som tillsammans med oppositionsrådskollegan Sophia Jarl nu vill se en förändring av riktlinjerna för parkering.
Moderaterna vill att normen revideras så att de som bor centralt ska ha tillgång till en parkeringsplats per hushåll inom rimligt avstånd. De vill också att normen för arbetsplatser och handel ska utgå från det faktiska behovet som föreligger. Dagens norm om 0,2-0,3 parkeringsplatser per anställd är enligt partiet för låg.
– Parkeringsplatsbristen drabbar inte bara boende. Mindre handelsplatser, som exempelvis Knäppingsborg, lider av att bilister inte kan parkera någonstans i närheten. Därmed väljer man kanske att åka ut till Ingelsta i stället, säger Sophia Jarl.
Hur ska man få plats med fler parkeringsplatser?
– Vi vill inte riva hus för att anlägga parkeringsplatser. Men vi vill att man i framtiden betraktar parkeringsplatser som vilken annan markanvändning som helst, det vill säga i varje enskilt fall bör det göras en avvägning av vilken markanvändning som är lämpligast, säger Simon Johansson.
– Vid nybyggnation måste det inkluderas parkeringsplatser i byggplanerna. Vi kan inte bygga en massa nya hus om det inte finns några parkeringsplatser, säger han vidare.
Att stå upp för bilen – i stället för kollektivtrafik och gång- och cykeltrafik – rimmar knappast väl med dagens klimatdebatt. Men enligt Moderaterna så är det felaktigt att rationalisera bort bilen på grunder som är på väg bort, och hänvisar till att andelen elbilar och laddhybrider kommer att öka.
– Vår inställning är att det är kommuninvånarna själva som ska få bestämma över sina transportval. De nuvarande riktlinjerna genomsyras av en negativ inställning till bilen. Tjänstemän och politiker i Norrköping har varit alldeles för bilfientliga, säger Sophia Jarl, som även pekar på att när busslinjer läggs ner på landsorten, så minskar alternativen för boende utanför stan.
Moderaterna har tidigare varit med på de riktlinjer som funnits, men gör nu ett omtag. Ett bilvänligare Norrköping kommer att finnas med i partiets valmanifest. Moderaterna vill lyfta frågan om en revidering av parkeringsnormen till kommunstyrelsen.
– Vi har fått signaler från andra partier om att de också kan vara intresserade av att se över riktlinjerna, säger Sophia Jarl.
Kommunalrådet Karin Jonsson (C), tillika ordförande i tekniska nämnden, konstaterar att det generellt sett ser olika ut med parkeringsplatser i Norrköping.
– När det gäller områdena lite längre ut kan vi tänka oss att se över parkeringsnormen. Där kan det finnas praktiska möjligheter att få till fler parkeringsplatser. Men när Moderaternas föreslår att det i innerzon ska finnas tillgång till en parkeringsplats per hushåll, så ser vi att det kommer bli ganska svårt. Den ytan finns inte i dag. Det pågår en ständig kamp om varje kvadratmeter, mellan exempelvis grönområden och lekplatser, säger hon.
– Dessutom gör vi bedömningen att det finns parkeringsplatser att hyra i dag. Det är givetvis en kostnadsfråga, men det finns lediga parkeringsplatser.
Karin Jonsson pekar på de praktiska problemen med en parkeringsplats per hushåll i centrala Norrköping.
– Om vi tittar på Inre Hamnen så skulle det innebära att det behövs 3 000 parkeringsplatser, det är enorma ytor vi pratar om.
Hur vill Kvartetten förbättra parkeringsmöjligheterna?
– Vi jobbar med att hitta lösningar på den mark vi redan har. Vi har öppnat upp skolgårdar för parkering på kvällar och helger, och det vill vi fortsätta utveckla. Vi har nyligen beslutat att öppna upp skolgårdarna i Klockaretorpet och Rambodal för parkering för allmänheten och fler skolgårdar kommer att öppnas upp framöver.
Att det blir fler miljövänliga bilar i Norrköping i framtiden gör, enligt Jonsson, inte att problemen försvinner.
– De bilarna behöver ju fortfarande samma yta. Dessutom så bidrar de till partikelutsläpp som skadar miljön.