Morgan Lundin och Emelie Jeppsson som är krögare på Lingon och Dill i Skärblacka är två av de drygt fyrtio kockar som lagar maten till 1 340 gäster på årets Nobelmiddag i Stockholms stadshus.
– Det är en kul grej att göra det här, för det är världens mest omtalade middag. Att vara en del i teamet som lagar maten är en ära när några av de skarpaste hjärnorna i världen kommer hit och får pris av Nobelstiftelsen ur kungens hand, säger Morgan Lundin.
Han var med första gången för 16 år sedan och årets middag blir hans tionde. Sambon och kompanjonen Emelie Jeppsson är med för andra gången. Den egna restaurangen har de stängt under de fyra dagar de jobbar i Stockholm.
– Jag jobbar på en förrätts-station och Emelie på en varmrätts-station. Allting vi gör tar lång tid eftersom vi är så extremt noga med allt. Vissa delar av Nobelmiddagen kräver mer än en dags tillagning, det är därför vi måste starta i tid, säger Morgan Lundin.
Att servera 1 340 personer vid 60 bord kräver sin logistik och teamet övar på alla moment för att maten ska komma varm till borden. Allting är noggrant planerat där någon exempelvis är ansvarig för såsen och ser till att den hälls upp i såskannor vid rätt tidpunkt för att den inte ska hinna kallna.
– Själva middagen tar för oss ungefär två timmar men det jobbet känns som 20 minuter. Det går extremt fort, pulsen är hög och adrenalinet pumpar. Det känns lite som att falla från en klippa och försöka veckla ut en fallskärm innan man faller i backen.
Hur känns det efteråt?
– Man känner sig helt tom. Vi går upp till köket, ofta kommer någon från Nobelstiftelsen och berättar vad de tyckte. För det mesta får vi beröm sen bjuder de oss på champagne. Efter det går vi alla kockar ut och äter tillsammans.
Eftersom Morgan och Emelie har originalrecepten från de år de varit med och jobbat på Nobelmiddagen, brukar de i december vid vissa tillfällen servera en exakt kopia av menyn. Så det är stor sannolikhet att årets trerättersmiddag dyker upp i Skärblacka så småningom.
– Vi känner när vi kommer hem till Skärblacka att våra lunchgäster och stamgäster är stolta att vi, lite som underdogs från den lilla bruksorten, åker iväg och gör den här högtidsmiddagen. De flesta uttrycker glädje och önskar oss lycka till så det är jävligt kul på så sätt också, säger Morgan Lundin.