De erbjuder första hjälpen-lådor – vid mens

På skolor och arbetsplatser borde det vara lika vanligt med menstruationsskydd som med en första hjälpen-låda. Det tycker Victoria Tjäder.

Första hjälpen period. Att sälja lådor med mensskydd till skolor och företag är också ett sätt att bryta ett seglivat tabu, menar Victoria Tjäder.

Första hjälpen period. Att sälja lådor med mensskydd till skolor och företag är också ett sätt att bryta ett seglivat tabu, menar Victoria Tjäder.

Foto: Nina Broman

Norrköping2018-01-06 18:30

Tillsammans med sina tre klasskompisar Vera Fridh, Marina Koj och Henrik Karlsson har hon startat UF-företaget Första hjälpen Period.

– Det har pratats mycket om jämställdhet på skolan, bland annat om menstruation, säger Victoria.

Så efter en tids diskussioner kring vilken typ av företag de ville driva så kom de fram till att de ska leverera lådor med blandade mensskydd till skolor och företag.

– Vi såg ett hål i marknaden där eftersom det inte finns någon som gör det.

Är det här något du själv saknat på skolor?

– Det tror jag nästan alla tjejer har gjort.

Lådorna finns i två storlekar och man kan välja mellan en engångsleverans och att binda upp sig på tre månadsleveranser till ett reducerat pris.

Från början var de osäkra på om det skulle fungera, men de har fått mycket bra respons. Bland annat vann de i kategorin "Bästa affärsidé" i skolans tävling Draknästet.

Reaktionerna från potentiella kunder de varit i kontakt med har däremot varierat kraftigt.

– Vissa är positiva och tycker det är en jättebra idé, medan andra tycker att personalen får fixa sina egna menstruationsskydd, säger Victoria.

Hon, Vera, Marina och Henrik går tredje året på ekonomiprogrammet på Kunskapsgymnasiet och de har fram till maj på sig att arbeta med företaget. Målet de satt upp är att sälja 17 lådor per månad, och för varje låda kommer de att sätta undan tio kronor som ska gå till likadana lådor, som i sin tur ska skickas till skolans filial i Indien. Varje år åker två elever från skolan dit, och förhoppningen är att de ska kunna ta med sig två stora lådor på nästa resa.

Victoria berättar att Första hjälpen Periods enda manlige medarbetare Henrik blivit allt mer bekväm med att prata om mens under arbetets gång.

– Nu tycker han det är lika naturligt att prata om tamponger som om strumpor.

Just den effekten är egentligen företagets främsta syfte.

– Vi vill minska stigmatiseringen runt menstruation. Det är kanske lättare att prata om det nu än det var förr, men det är fortfarande väldigt tabubelagt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!