Inom krog- och restaurangbranschen jobbar för högtryck för att minska risken för smittspridning – och för att kunna fortsätta ta emot gäster utan att bryta mot de riktlinjer som finns.
För krögarnas del handlar det om att skapa möjligheter för att gästerna ska kunna hålla avstånd och hur man kan undvika köbildningar. Som ett led i det arbetet väljer nu restaurangen Stadsvakten i centrala Norrköping att bygga om sin uteservering på Nya Rådstugugatan.
– Vi har fattat beslut om att vi ska göra uteserveringen större, vi fördubblar ytan, säger Mikael Solmanson, restaurangchef på Stadsvakten.
Varför gör ni den här investeringen nu?
– Vi vill att våra gäster ska känna sig trygga när de besöker vår uteservering. I stället för att dra ner på våra 70 sittplatser som vi har utomhus behåller vi det antalet genom att öka avståndet mellan borden. Det blir nu två meter mellan varje bord, säger han.
Mikael Solmanson hoppas den nya uteserveringen ska stå klar runt 11–12 maj.
Har ni haft besök av kommunens inspektörer?
– Det har vi haft. Jag tycker det är bra att de är ute och stöttar och informerar. Vi från vår sida måste ju ta vårt ansvar och anpassa oss efter rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.
Hur har krisen slagit mot er?
– Alla i branschen har det tufft. Men vi kan bara gilla läget, förhoppningsvis kommer det ljusare tider, säger Mikael Solmanson, som även är med och driver restaurangen Butlers.