I Norrköpings kommun arbetar verksamheten Frideborg för frihet från våld
i nära relationer.
De vänder sig till både kvinnor och män som lever i en hetro-, homo-, bi- eller transsexuell relation och är utsatta för våld av sin partner. Det skriver de på sin hemsida. Men i första hand vänder de sig till kvinnor som utsätts för våld av sin partner och män som slår.
Värnlös kvinnobild
- Det är en väldigt traditionell bild man ger, säger Monika Edengren professor i genusvetenskap som tittat på kommunens hemsida. Hon förstår att man av statistiska skäl valt att rikta sig till kvinnorna som offer, eftersom man enligt befintlig statistik uppskattar att det går fler kvinnor på varje våldsutsatt man. Hur många är i dag svårt att säga.
Monika Edengren menar vidare att informationen på hemsidan hjälper till att osynliggöra våldet som sker mot personer som inte finns representerade som möjliga offer. Att bara skildra kvinnan som offer tror hon också är negativt.
- Det stärker ju inte kvinnors självbild. Man tilldelar dem en offerposition och det är förödande tycker jag. Det blir en värnlös kvinnobild, säger hon.
Inget för män
För män som utsätts för misshandel av sin partner finns i dag ingen liknande verksamhet som Frideborg, som främst syftar till att hjälpa utsatta kvinnor. Några män som varit utsatta har ändå vänt sig till Stefan Samzelius på Frideborgs mansverksamhet, som ska hjälpa män som slår. Sedan han började arbeta med verksamheten 2008 tror han sig ha varit
i kontakt med två-tre män som varit utsatta för våld av sin partner. Men han tror att det finns fler där ute.
- Jag tror inte att det finns massvis, men jag tror att det finns fler och att vi skulle kunna fånga upp några av dem om vi vände oss till dem på ett annat sätt på hemsidan, säger han.
Ökning bland män
Enligt honom har Frideborg inget uttalat stöd
för män som lever med våld i en nära relation, däremot säger han att det förs en debatt inom verksamheten.
- Där måste vi erkänna att vi är dåliga på hbt-relationer och kvinnor som brukar våld.
Men även om det förs en diskussion inom verksamheten känner Stefan Samzelius att det hittills inte varit på en nivå där man tyckt att frågan om kvinnors våld mot män bör prioriteras i dagsläget.
- Utan vi har pratat om det och sagt att vi ska bli bättre på det i framtiden, säger han.
Även Mari Landell, brottsofferassistent på BOJ (Brottsofferjouren)
i östra Östergötland skulle vilja se ett större engagemang i att belysa kvinnors våld mot män. Hon har själv under sina tio år i föreningen märkt av en ökning av våldsutsatta män och tycker att det är få verksamheter som riktar sig till dem.
Ingen mansjour
- Vi har inte ens någon mansjour, det är fruktansvärt, säger hon och berättar att den närmaste mansjour hon kan hänvisa
till ligger i Stockholm.
För cirka två år sedan hade BOJ tankar på att starta en mansjour i Östergötland, men på grund av bristande ekonomi och för få ideella krafter rann projektet ut i sanden. Några kommunala bidrag söktes aldrig, men Mari Landell är osäker på om en ansökan över huvud taget hade gjort skillnad.
På frågan om hon tror att det finns en vilja från kommunens sida att ekonomiskt stödja en verksamhet för våldsutsatta män svarar hon så här:
- Jag är osäker på det. Det skulle nog bli väldigt många möten och diskussioner. Men kommunen kanske skulle ta och se över sin verksamhet och se vad de kan göra för männen. I slutändan är det ju kommunen som har ansvaret för brottsoffren.
Inget svar av politikerna
En annan som känt av politikernas kalla hand i frågan är Jan Angner som arbetar i lokalföreningen PappaBarn i Östergötland. Han skrev i april ett mejl till kommunalråd Lars Stjernkvist (S) om avsaknaden av verksamheter för våldsutsatta män. Men vart Jan Angners mejl tagit vägen är oklart.
När NT når Lars Stjernkvist bekräftar han att han mottagit mejlet men förmodligen vidarebefordrat det till socialnämndens ordförande Morgan Eklund (S). Han i sin tur minns inte ifall det vidarebefordrade mejlet nått honom. Jan Angner säger att han i vilket fall som helst inte fått något svar.
- Jag tolkar det som att de som styr och ställer är nöjda som det är nu och att de inte tror att det finns ett behov, säger han. I förra veckan lämnade han i stället in ett medborgarförslag
i frågan. Det är kommunen skyldiga att behandla.
Diskuterar förändring
Socialnämndens ordförande Morgan Eklund håller med om att allt våld på individnivå är lika allvarligt men är tydlig med att dela upp våldet på en individnivå och en samhällsnivå.
- På individnivå så är allt våld lika allvarligt, men på samhällsnivå så är mäns våld mot kvinnor ett betydigt större problem omfångsmässigt.
Inom Frideborg menar han att man under senaste tiden diskuterat att förändra informationen på hemsidan. Men att ha en könsneutral information tycker han inte att man ska ha.