Zlatan Muminovic tycker att det känns som en gråzon om vem som är ansvarig för att ta upp skräpet från Strömmen. När det inte finns någon tydlighet över vem som bär ansvar menar han att det ofta är dem som fiskar i Strömmen som tar upp skräp och stora föremålen ur vattnet.
För ett så bra fiske som möjligt i Strömmen kräver att vattnet är fritt från stora föremål och skräp. Det gör att allt som har slängts i vattnet måste tas upp från botten.
Zlatan Muminovic, som själv brukar fiska i Strömmen, berättar att de återkommande hittar olika föremål på botten. Dels skräp, men även större föremål som cyklar och elcyklar är vanligt.
Kenneth Israelsson, är verksamhetsansvarig på Cityfiske i Norrköping. Han tycker också att otydligheten över vem som ska hålla Strömmens botten ren är ett problem:
– Det är ingen annan än vi som tar hand om skräpet. Men vi måste få bort grejerna för att få ett bra fiske, säger han.
– Alla killar som fiskar här är intresserade av att hjälpa till för att vi ska ha en trevlig miljö. Tyvärr åker det alltid grejer i vattnet. Det är ofta saker som kastats i på fyllan.
För att lyckas få bort alla föremål brukar flera fiskare hjälpas åt med att dragga upp föremålen från botten och sedan köra det till returpunkten.
– Vi draggar med båten och sedan häktar vi i grejerna och drar upp. Vi brukar alltid få upp föremålen, för ett tag sedan lyckades vi till och med få upp en bil från botten, säger Kenneth Israelsson.
Även om en bil bara har dragits upp från Strömmen vid ett tillfälle är det vanligt att stora föremål hittas i vattnet. Innan skräpet hinner köras till returpunkten hamnar det ofta längs Strömmen.
– Det är väldigt tråkigt att gå förbi och se allting, det är ingen vacker syn. Jag hade inte uppskattat det om jag var turist, säger Zlatan Muminovic.
Han anser att det även är ett miljöproblem som påverkar fiskens hälsa.
– Det är inte bra för djurens hälsa eller reproduktion om det ligger kemikalier i vattnet, säger Zlatan Muminovic.
Christian Dahlskog, enhetschef Gata- och trafik på Norrköpings kommun, säger att kommunen har ansvar för området kring Strömmen. Det är samhällsbyggnadskontoret som sköter renhållningen.
– När det gäller vattnet i Strömmen brukar vi städa när det behövs, till skillnad från till exempel parker där vi har avtal med entreprenörer för regelbunden städning, säger han.
Det går inte att säga om nedskräpning i Strömmen är ett ökande problem, anser Christian Dahlskog. Han säger däremot att det skräp som hamnar i Strömmen förorenar vattnet.
– Det är framför allt inte bra när elsparkcyklar och saker som innehåller batterier och tungmetaller slängs i. Det är miljöfarligt, säger Christian Dahlskog.
Han tror att nedskräpning hör ihop med att folk som är ute på fredags- och lördagskvällar slänger i saker som finns längs vattnet.
– Ju mer skräp det är i parker och på gator, desto mer skräp är det nog i vattnet också, säger han.
Tar ni ert ansvar för att få bort skräp från Strömmen?
– Ja, det tycker jag. Vi hade säkert kunnat göra det oftare. Men så fort vi ser saker i och längs vattnet tar vi bort dem, säger Christian Dahlskog.