De är starka tillsammans

Tegelborgen är ett kreativt kollektiv i Norrköping som valt ett nytt spår i reklambranschen där många små företag tillsammans blir starka och kan ta hem stora kontrakt.

Norrköping2014-09-08 02:00

– Det är smart att ha ett kreativt kollektiv där vi ger dragkraft till varandra, säger Simon Ahlvin, Signed by Simon. Vi hade börjat känna, var för sig, att det är den här vägen som reklambranschen nu går. De stora byråerna försvinner. Här kan kunden få hjälp med allt och våra ledtider är korta.

Simon Ahlvin hade tidigare kontor i närheten av kollektivet som företagarna valt att kalla Tegelborgen. Men före sommaren flyttade han och åtta andra företagare in i den magnifika etagevåningen på Tunnbindaregatan och nu sker flitiga samarbeten mellan rummen.

– Den här arbetsformen är vanlig i storstäderna och det är en trygghet för alla att vi har ett starkt nätverk, säger Lina Skandevall, Skandevall Media. Det är också skönt att ha jobbarkompisar och vi springer hela tiden mellan varandra och tar hjälp där vi behöver för att göra olika jobb.

Tegelborgen är inget kontorshotell och företagarna känner sig säkra på att deras koncept har kommit för att stanna. De starka samarbetsformerna i Tegelborgen har varit lyckosamma i flera upphandlingar och lett fram till stora kunder.

– Vi fick Norrköpings kommun som kund och det hade nog inte gått vägen om vi inte hade haft varandra och jobbar så här nära, tror Simon Ahlvin.

En av företagarna i Tegelborgen står för hyreskontraktet på den 240 kvadratmeter stora våningen och sedan hyrs den i delar ut till övriga företagare i kollektivet. Alla har varsitt rum eller delar med ett annat företag och de gemensamma ytorna är bland annat ett generöst vardagsrum, kök och en takterrass.

Tegelborgen har väckt intresse och nu förhandlar kollektivet om ännu större ytor eftersom fler företag signalerat att de gärna vill flytta in.

– Det fungerar jättebra här med ytor där vi möts och eget krypin när man vill ha det, säger Anna Svensson, Granna formgivning/Formstigen 2A. Miljön är fantastisk och vi trivs verkligen.

Tegelborgen

Företagen i Tegelborgen är: Alida Form, Designmaffian, Formstigen 2A, Granna Formgivning, Jaja Grafiska, Savea, Signed by Simon, Skandevall Media och Versal Media.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om