De är männen bakom First Prize

En advokat och en "lånehaj". Det är två personer bakom bolaget First Prize. Konkurs är ett ord som ofta återkommer när NT har rotat lite mer i domar, register och tidningsklipp.

Foto:

Norrköping2011-01-18 00:00

Bakom First Prize Sverige AB står bland annat en Anders Perborn, advokat från Malmö. Han är så kallad särskild delgivningsmottagare. Vd i bolaget är Jimi Högh Danielsen. Precis som Perborn var han inblandad i bolaget Premie Invest som fälldes i Marknadsdomstolen 2006. Premie Invest fälldes för att man var vilseledande i sin reklam om kreditköp av premieobligationer. Premie Invest är numera nedsläckt.

I styrelsen för First Prize Sverige AB sitter, förutom Anders Perborn, två danska medborgare. En Nils Helmer Gjestrup Thomsen och Jesper Kjaerulf. Vd:n Jimi Högh Danielsen står antecknad som extern i bolagsregistret. Jimi Högh Danielsen är också bolagets talesperson.

Många konkurser
Anders Perborn har mängder av konkurser och likvidationer av bolag bakom sig. Varken konkurs eller likvidation är brottsligt i sig. Men av 28 uppdrag i företag som finns registrerade på honom hos Bolagsverket så har 20 gått i konkurs eller hamnat i likvidation. Det vill säga att bolagets tillgångar omvandlas till pengar för att betala skulder.

Nils Helmer Gjestrup Thomsen och Jesper Kjaerulf har båda figurerat i bolag som sysslar med så kallade snabblån. I en artikel i Morgenavisen kallas Gjestrup Thomsen för "lånehaj" i samband med att tidningen granskade ett annat låneföretags (minilån.dk) höga räntor. Det handlade om effektiva räntor på 38 procent. Det visade sig att hans bolag Green Credit stod för lånen till minilån.dk. Green Credit har gått i konkurs. Vid bolagets verksamhet i Sverige satt Anders Perborn med i styrelsen.

Lån och skulder
Enligt ett registerutdrag om Nils Helmer Gjestrup Thomsen från danska Erhvervs och selskabsstyrelsen har två andra bolag med lån och skulder som affärsidé också gått i konkurs. Det handlar om bolagen Lånekompagniet och Nordisk Inkasso. Lånekompagniet har också funnits i Sverige. Anders Perborn var särskild delgivningsmottagare där.

Om Jesper Kjaerulf finns det inte så många uppgifter. Men han har väldigt ofta jobbat ihop med Nils Helmer Gjestrup Thomsen. Vid flertal tillfällen har han dessutom varit anställd i bolagen.



Fotnot
: Särskild delgivningsmottagare måste finnas om ingen i styrelsen är folkbokförd i Sverige Det är någon som för bolagets räkning kan ta emot handlingar från myndigheter. När en handling från en myndighet har skickats till en särskild delgivningsmottagare, anser man att bolaget har fått vetskap om innehållet i handlingen.

First Prize svarar endast på ett urval av NT:s skriftliga frågor.Illustration: Stockxchng
First Prize svarar endast på ett urval av NT:s skriftliga frågor.Illustration: Stockxchng
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om