De är arvtagare till Ost-Evert

Att komma in i ostbutiken på Skolgatan är som att träda in gamla tiders livsmedelshallar. Här säljs både ost, fisk och bröd.

Viveca Earlingh och Åsa Andersson är inne på det åttonde året som osthandlare ivid Skolgatan. Här med den engelska sorten Blue Stilton.

Viveca Earlingh och Åsa Andersson är inne på det åttonde året som osthandlare ivid Skolgatan. Här med den engelska sorten Blue Stilton.

Foto: Håkan Sjöström

Norrköping2008-09-13 00:16
Klassiska Ost-Evert på Bråddgatan hade anor tillbaka till skiftet av 1920 - och 30-talet, då Evert Karlsson och Arne Johansson slog ihop sina påsar och öppnade ostbutik. Efterhand blomstrade rörelsen och Ost-Evert blev ett begrepp, både när det gällde sortimentet av ost, betjäningen över disk och kunnig personal.Plastinförpackad ost
Många var kunderna som sörjde att butiken
i hörnet av Bråddgatan-Tunnbindaregatan försvann, när huset revs för trettio år sedan. Samtidigt gjorde nya vanor, i kombination med tidsnöden, att vi började att vänja oss vid plastinförpackad ost.Men butiken på Skolgatan är således ett välsmakande alternativ till de mer anonyma och stressiga varuhusen och livsmedelshallarna. I ostdiskarna vid Skolgatan trängs inbjudande ostsorter från de stora länderna i Europa, exempelvis Frankrike, Italien, Danmark och Holland.Så även ett flertal av lite ovanligare svenska sorter, vissa mer lokala. Bland annat Krogersbo getost från Valdemarsvik och olika ostar från Jürrs
i Flen. Ett samarbete med Boxholms mejeri är också på gång.Åsa Andersson och Viveca Earlingh är som osthandlare inne på det åttonde året. För två år sedan tog de över fiskbutiken bredvid och in i verksamheten kom i somras Landerholms bageri. Och kunderna strömmar till.- Vi får slåss mot alla stora köpcenter, säger Åsa Andersson. Men det verkar som att folk vill handla så här.Blue Stilton
Det räcker med att titta ned i diskarna för att det ska vattnas i munnen. Kornblomst, Tallegio, Manchego, Morbier, Chevre är några sorter, så även den engelska favoriten Blue Stilton.Den stora leverantören till ostbutiken är Möllans Ost i Malmö, som nu äntligen har börjat att leverera engelska ostar till Skolgatan. Jag väntar spänt på välsmakande ostar som Red Leicester, Blue Cheshire eller walesiska Caerphilly. Storsäljaren är extralagrad Grevé som säljer bra året runt. Annars är det säsongsbetonat på sätt och vis för olika ostsorter.Hos Hippokrates
- Cheddar går bra till jul och Västerbotten till midsommar och till kräftperioden, säger Viveca Earlingh. När det gäller dessertostarna är det klassisk Brie och Blå Kornblomst som går bäst under hela året.Osten som sådan är urgammal och redan för 5 000 år sedan avbildades ystningen i Mesopotamien.I Gamla testamentet omnämns ost på flera ställen. David, Isaks son, lämnade till exempel bröd till sina bröder, som var i krig mot filistéerna, och ostar till deras överhövitsman. Hippokrates, läkekonstens fader, och även hans berömde efterföljare Galenus, hade god kunskap om ostens nyttiga egenskaper. De föreslog till och med getost som medicin.Men det var romarna och grekerna som satte osttillverkningen i system. Världens första paketerade ost härstammar från det gamla Kreta. "Nulla caena sine caesum" (ingen måltid
utan ost), lär romarna ha myntat innan de gick till salutorget Velabrum, för att på plats fullkomligt frossa i just ost.Maxpris
Handeln i senantikens Rom blev till slut så livlig att kejsar Diocletianus i slutet på 200-talet e.Kr införde ett maxipris på ost.Tekniken att lagra osten ska ha upptäckts på 900-talet av benediktinska munkar från klostret i Munster i Frankrike.Knappast någon historik man för fram därhemma, när ungarna dundrar ned för att göra i ordning mackor en masse. Nej, då är det hårdostar som gäller. Gärna då med en total avsaknad av smak.Källa: Ostfrämjandet. Ostkompaniet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!