Efter nyheten om att åtta förskolor i Norrköpings kommun föreslås att avvecklas får vi en intervju med utbildningsnämndens ordförande Ingrid Cassel (M).
– Jag tycker det är sorgligt att det blir färre barn och att vi måste minska på förskoleplatserna. Men vi har nu tillgång till en ny demografisk prognos som visar att barnkullarna minskar, den måste vi anpassa oss till. Det ser olika ut i områdena, i exempelvis Smedby och Svärtinge bor det många barnfamiljer, medan det är färre i Hageby och Klockaretorpet.
Enligt underlaget från utbildningskontoret så är det cirka 460 barn som berörs av de här föreslagna avvecklingarna. Det är många familjer vars vardag nu skakas om ordentligt?
– Vi förstår att familjer och barn känner sig trygga med den sociala miljön; förskolan, personalen och kompisarna. Nu kommer rutinerna, vardagspusslet, att förändras. Det är därför vi tycker det är viktigt att vi lämnar ett så tidigt besked som möjligt.
I handlingarna uppges olika tidpunkter för de olika åtta förskolorna som planeras läggas ner. Kommunen tillämpar sex månaders uppsägningstid av lokaler. Enligt Ingrid Cassel prioriteras uppsägningar av avtal för inhyrda lokaler.
– Det finns ingen tydlig tidplan. Vi får se hur vårdnadshavarna väljer att göra. Vi har öppnat upp en funktionsbrevlåda dit man får höra av sig. Klart är att vi har platser i många närliggande förskolor till de som nu berörs.
Enligt kommunens beräkningar har vikande barnkullar sedan 2019 resulterat i 32 beslut om avvecklade förskolenheter, men det finns trots detta en överkapacitet. Statistik visar att 2023 föddes det lägsta antalet barn i Norrköping på mycket länge.
Befolkningsprognoser brukar ju förändras. Vad händer om det om några år vänder, att barnkullarna ser ut att bli större igen. Vad gör ni då om ni lagt ner en massa förskolor?
– Vi kan aldrig veta när vi får en ny verklighet mot oss. Det handlar om att vi måste vara flexibla. Vi lämnar främst de inhyrda lokalerna och när vi bygger egna förskolor gör vi dem större. Det måste finnas en viss dynamik. Under flyktingvågen 2015-2016 fick vi anpassa oss och hyra lokaler. Nu är vi en ny situation. Jag skulle tycka det vore jätteroligt om vi hade fler barn. Barnen är framtidens investeringar.
Vad kommer att hända med personalen?
– Personalen är en fråga som kontoret får ta tag i. De får titta på vilken bemanning som behövs. Men som vi tidigare sagt prioriterar vi behöriga pedagoger.
Så du utesluter inte att obehörig personal kommer att sägas upp?
– Nej, men obehörig personal har olika typer av anställningsformer. Det är kontoret som får räkna ut bemanningen.
Utbildningsnämnden har besparingskrav på 1,35 procent för 2024 och 2 procent för 2025. Enligt underlaget beräknas avvecklingarna – om de beslutas enligt förslagen – ge besparingar på 25 miljoner kronor per år.
Kommer det att komma fler besparingsåtgärder innan sommaren?
– Förskolorna har nu tagit många steg och kommer enligt prognosen att ha en ekonomi i balans. Men grundskolorna beräknas göra ett underskott på drygt 22 miljoner kronor, lägg till de pengar vi ska betala till friskolorna.
Så nästa nedläggningshot rör alltså grundskolorna?
– Det kommer inte komma några nya förslag innan sommaren. Det blir i så fall under hösten.
Hur ser du på att besluta om nedläggningar?
– Det är en ovanlig situation. Att barnkullarna skulle gå ner så här mycket var inte planlagt. Men vi har nu en situation där många förskolor har färre barn. Vi gör bedömningen att det är bättre att komma igång så tidigt som möjligt och anpassa oss till den här utvecklingen, så att vi kan uppehålla en så bra verksamhet som möjligt. Vi måste göra anpassningar på ett brett sätt.
– Hela materialet har gått ut nu och jag tycker att kontoret har gjort ett bra jobb när de tagit fram det här underlaget. De har gått in på område efter område.
Kan de beslut som fattas den 12 juni skilja sig från förslagen?
– I likhet med tidigare beslut ska nämnden nu beakta de synpunkter som kommer in, säger Ingrid Cassel om det kan bli några förändringar från förslagen till beslut.
Om alla anpassningar som beskrivs i underlaget till utbildningsnämnden genomförs kommer det hösten 2025 finnas cirka 7 400 platser inom förskolan och prognosen visar 6 900 antal barn i de kommunala förskolorna.