Därför utreds inte valpbedragarna snabbare av polisen

Norrköpingsnätverket som vi granskat har flera gånger anmälts för bedrägeri. Men hos polisen händer inget. Resursbrist gör att de inte har möjlighet att utreda brotten – just nu.

Utredningar om Norrköpingsnätverket pågår hos flera myndigheter, men många läsare har reagerat på att arbetet tar för lång tid.

Utredningar om Norrköpingsnätverket pågår hos flera myndigheter, men många läsare har reagerat på att arbetet tar för lång tid.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2023-03-06 20:00

– Jag kan inte svara på när vi får möjligheten att ta oss an det här, säger Boel Andersson, förundersökningsledare på bedrägerienheten i Norrköping.

Vi har i vår granskning av valphärvan berättat om hur ett nätverk i Norrköping handlar med sjuka eller insmugglade hundar och gör stora vinster utan att betala skatt. Flera missnöjda hundköpare som NT och Corren har pratat med berättar att de har polisanmält huvudpersonen i nätverket för bedrägeri.

undefined
Boel Andersson på bedrägerienheten säger att man känner till NT och Correns granskning och att polisen jobbar så snabbt man kan.

Läsarnas reaktioner på vår granskning har varit starka och många undrar vad polisen gör för att stoppa nätverket.

Boel Andersson, vid polisen i Norrköping, har läst artiklarna och säger att de ska jobba med ärendet.

– Jag vill säga att vi ska göra det här så fort vi kan, men vi har inte riktigt den möjligheten just nu. Men vi försöker att prioritera sånt här eftersom de är aktiva, säger hon.

Påverkas ert arbete av att vi skrivit om nätverket?

– Nej, jag tycker inte det, många gånger har vi redan en del uppgifter och målsägarna har kanske också lämnat in en del uppgifter. Men min personliga åsikt är att det är jättebra att sånt här kommer upp, så att folk får upp ögonen för det, säger Boel Andersson.

undefined
Norrköpingsnätverket har stoppats i tullen minst tre gånger. En utredning om smugglingsbrott pågår hos Tullverket.

I NT:s och Correns granskning har vi bland annat pratat med en köpare som gjorde en anmälan om bedrägeri som polisen sedan lade ned. Motiveringen var att polisen redan hade andra utredningar igång som väntades få huvudpersonen i nätverket fälld. Boel Andersson förklarar att det har med förundersökningsbegränsning att göra.

– Det görs en bedömning: Kommer den här personen att få högre straff för att vi utreder ytterligare ett brott?

Trots det tycker Boel Andersson att man alltid ska anmäla.

– Man får inte tycka att det är onödigt att göra en polisanmälan. Vi måste själva göra en bedömning av vad vi ska gå vidare med, säger hon.

undefined
Polisen kan inte svara på när man har möjlighet att ta sig an bedrägeriutredningarna mot nätverket.

Även John Andåker, chef för utredningssektionen i polisområde Östergötland, säger att det är viktigt att anmäla eftersom mängden anmälningar ger en signal till polisen om omfattningen av den eventuella brottsligheten.

Han tycker att det är angeläget att utreda bedrägerianmälningarna mot nätverket, men att det är en fråga om prioriteringar.

– På utredningssektionen som helhet måste vi prioritera frihetsberövade människor och de grövsta brotten. I det här ärendet, liksom i andra allvarliga fall, har vi alltid ett ansvar och gör så gott vi kan, säger han.

undefined
Utredningar om Norrköpingsnätverket pågår hos flera myndigheter, men många läsare har reagerat på att arbetet tar för lång tid.

Inblandade i Norrköpingsnätverket är polisanmälda för bedrägeri och djurplågeri. Nyligen lämnade även Länsstyrelsen i Östergötland över ett stort material till polisen, där rubriceringen bland annat är djurplågeri, efter att myndigheten fått in flera anmälningar mot nätverket och familjen.

– Vi har för avsikt att lägga över det på en åklagare, säger Joakim Öhman på polisen, som har fått materialet på sitt bord.

undefined
Tullen utreder två män ur nätverket som misstänks för grov smuggling, efter att ha stoppats vid Öresundsbron.

Vi har i granskningen även berättat att en utredning mot nätverket pågår hos Tullverket, efter misstänke om smugglingsbrott. I december 2020 stoppades två män ur nätverket i tullen med åtta bichon frisé-valpar och greps misstänkta för grov smuggling. Bilder visar att valparna sedan avlivades.

Eventuella skattebrott och bokföringbrott som nätverket kan ha begått utreds av Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten. Ingen av myndigheterna svarar av sekretesskäl på om personerna i nätverket utreds.

Valphärvan

NT och Corren har i ett antal artiklar kunna berätta om ett nätverk i Norrköping som har tjänat miljonbelopp på att sälja valpar av rasen bichon frisé. Vi har pratat med ett tiotal köpare som känt sig lurade av nätverket. Valparna som de har köpt till fullpris har annonserats som renrasiga och svenskfödda. I många fall har valparna visat sig vara smugglade, sjuka och av fel ras.

Familjen bakom nätverket nekar till att ha sålt valpar. Huvudpersonen medger senare att han sålt ett fåtal valpar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!