Därför tar de inte emot djuren

Frösö zoo i Östersund läggs ner. 700 djur behöver nya hem. Inga av dem kommer troligen att hamna i Östergötland.

Christine Karmfalk , VD för Kolmårdens djurpark.

Christine Karmfalk , VD för Kolmårdens djurpark.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2019-07-10 17:00

Christine Karmfalk, vd för Kolmårdens djurpark, berättar varför.

– Frösö är inte med i den Europeiska djurparksföreningen, EAZA, vilket vi och de flesta andra djurparker i Sverige är - därför blir det krångligt att ta emot djur från dem. Vi har heller inte fått någon förfrågan från Frösö om att ta emot några djur, säger Christine.

Karmfalk berättar att planeringen kring hur man placerar ut djur mellan olika parker är en komplicerad process och där spelar EAZA en stor roll.

– Vi har koordinatorer för varje djurart. Vart djuren ska vara och flyttas är ett stort pussel. Det är mycket viktigt att vi inte blandar blodlinjer. Vi behöver ha koll på djurens DNA för att undvika inavel och vi kan inte ta emot några blandraser. Det måste dessutom fungera med flocken. Att ta emot djur är mer komplicerat än vad man tror, säger Karmfalk.

Enligt andra medier kommer merparten av djuren troligen att hamna i Tyskland.

Är det inte jobbigt för djuren att transporteras länga sträckor?

– Djurtransporter brukar sällan vara något problem, det är väldigt många regler kring det där och på en helt annan nivå än köttindustrin. Vi övar med våra djur innan de ska iväg och vi har också medföljande personal som djuren känner sig trygga med, säger Karmfalk.

Idag har Kolmården nästan 800 djur och just nu planeras det vilka arter de ska ha på lång sikt.

– Vi vill ha fler utrotningshotade arter och intensifiera arbetet med EAZA. Att bevara djur till eftervärlden ser jag som vårt huvuduppdrag, säger Christine Karmfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!