Efter protesterna – beslut om fritidsgård skjuts fram

Beslutet om att eventuellt avveckla Åby Fritidsgård skjuts på framtiden. Under en månad kommer samtalen mellan kommunen och civilsamhället i Åby att fortsätta. "Vi backar inte, vi skjuter upp ärendet", säger Päivi Johansson (M).

Åbybon Sara Valund lämnade över namlistan till Päivi Johansson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden på torsdagen.

Åbybon Sara Valund lämnade över namlistan till Päivi Johansson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden på torsdagen.

Foto: Ulf Stråhle

Protesterna gav resultat. Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att skjuta upp nedläggningsförslaget för Åby Fritidsgård. När kultur- och fritidsnämnden (KFN) sammanträdde under torsdagen beslutade Borgerlig samverkan och SD att en del av ärendet, nedläggningen av Åby fritidsgård, skulle återremitteras för att komplettera underlaget.

Nicklas Lundström, gruppledare för V, var nöjd med vändningen. 

– Jag måste hylla Åbyborna och deras föreningsliv som mobiliserat för att rädda någon sorts fritidsverksamhet för unga där. Med opinionsbildning och omkring 2 500 namnunderskrifter fick de styret att skjuta upp det nedläggningsbeslutet. Nu hoppas jag att höger/SD-styret uppfyller sitt löfte om en seriös dialog med den lokala föreningslivet och att de är beredda att skjuta till de pengar som behövs, säger Lundström i ett pressmeddelande. 

undefined
Hedda Ottesen (MP), Robert Nordman (MP) och Nicklas Lundström (V) var med på den diskussionskväll som anordnades i Åby på tisdagen. De ville att frågan kring Åby Fritidsgård skulle återremissas. Och så blir det nu.

För Sara Valund i Nattvandrarna Åby, kom beslutet inte helt som en överraskning.

– När jag pratade med Päivi Johansson i morse fick jag vet att det troligen skulle bordläggas. Men samtidigt vet man ju inte förrän beslutet är fattat, säger Valund.

– Dessutom ringde Sophia Jarl upp för en stund sedan. Vi hade ett bra samtal där vi kom överens om att vi ska träffas nästa vecka för att hitta konstruktiva lösningar, fortsätter hon.

undefined
Åbybon Sara Valund lämnade över namlistan till Päivi Johansson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden på torsdagen.

Hur ser du på att de styrande skjuter upp ärendet?

– Jag tycker självklart det känns jättebra. Det enda jag ville var att man inte stängde ner fritidsgården utan att först se om det fanns några alternativ. Vi kan prata om öppettiderna, om att kanske ha den mobila enheten i Åby på helgerna ... det finns många olika ingångar, säger Sara Valund. 

Den politiska majoriteten i nämnden röstade för förslagen att avveckla fritidsgårdarna i Lindö och Svärtinge, hur ser du på det?

– Jag kan ju inte tala eller strida för de andra gårdarna. Men jag vill gärna slå ett slag för den stora samhällsnyttan som fritidsgårdarna gör över hela landet, säger Sara Valund. 

undefined
"Vi har lyssnat på många kloka röster från civilsamhället som haft idéer och tankar som vi vill fortsätta lyssna in innan vidare beslut fattas", säger Päivi Johansson (M) om varför kommunen nu väljer att backa.

På torsdagskvällen får NT tag i Päivi Johansson. Så här säger hon om utvecklingen.

I tisdags sa du till mig att förslaget kommer att klubbas igenom på torsdag – vad var det som fick dig att ändra dig?

– Det är alltid bra att sova på saken. Det var det stora engagemanget som föreningslivet i Åby visade upp som fick oss att skjuta på ärendet. Nu ska vi komplettera, konkretisera och återkomma när nämnden sammanträder i mars.

Hur ska ni komplettera ärendet?

– Vi ska föra fortsatta samtal med det civila samhället i Åby och ta reda på vad de kan ställa upp med.

Ni backar i Åby, men inte i Lindö och Svärtinge – hur tror du boende på de två orterna tänker om det här?

– Vi backar inte, vi skjuter upp ärendet i Åby en månad för att kunna komplettera och konkretisera. Kommunens engagemang kommer att finnas kvar på alla tre ställen, säger Päivi Johansson.

I ett pressmeddelande konstaterar kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M), som också fanns med på tisdagens möte, att hon nu ska se över hur KFN:s del av hyreskostnaden kan minska. 

– En idé skulle till exempel kunna vara att samutnyttja lokalen med annan verksamhet. Värt att nämna är att kultur- och fritidsnämnden fortsatt har samma effektiviseringskrav som tidigare, så ska resurser avsättas för Åby så måste de tas någon annanstans ifrån, säger Sophia Jarl.

Norrköping2024-02-15 10:48