Därför kommer hundägarna inte få fler rastgårdar

Det är många som hör av sig om rastgårdarna, men planer på några fler finns inte. Däremot kan de komma att göras om eller flyttas till andra platser.

Kommunen får varje månad in flera synpunkter och önskemål om hundrastgårdar.

Kommunen får varje månad in flera synpunkter och önskemål om hundrastgårdar.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2021-04-06 10:32

Carolina Olsson är landskapsarkitekt i Norrköpings kommun och berättar att en inventering av hundrastgårdarna gjordes i somras.

– Vi får in väldigt många synpunkter och önskemål och kände därför att vi behövde jobba igenom frågan – både titta på vad vi har och lägga upp en strategi för hur vi ska jobba framåt. Vi är inte helt i mål med det än, men kommer fortsätta arbeta med det under året, säger hon.

I snitt får de in fem önskemål eller synpunkter varje vecka. Det är alltifrån saker som måste åtgärdas, som gropar eller hål i staket, till önskningar om en ny rastgård i ett område.

– Vi tittar på de platser som önskas och jämför det med de vi har och ser om vi kan förändra något. Men man kan inte förvänta sig att det ska finnas en i varje stadsdel, vi måste jobba med en helhet för att täcka in ett större område. Sedan erbjuds olika saker på olika platser – på en del ställen är rastgårdarna väldigt stora, de fyller en viktig funktion, men vi kan inte ha så stora överallt, säger Carolina Olsson.

I jämförelse med andra kommuner har Norrköping med sina 15 hundrastgårdar relativt många. Det finns därför i nuläget inga planer på att bygga fler. Däremot kan någon tas bort för att det ska uppföras en någon annanstans där behovet är större.

– Hundrastgårdarna är uppskattade och det är många som önskar fler, men vi ser att vi har väldigt många och då har vi kanske inte riktigt kunnat hålla den nivån på alla som vi skulle önska, säger Carolina Olsson.

Ambitionen är nu därför att sätta upp en grundstandard att jobba efter när hundrastgårdar ska renoveras eller byggas nya. 

– Det kan vara sådant som standard på staketet, att det alltid ska finnas en plats för skugga och papperskorg. Eftersom de är byggda lite olika tider kan det skilja sig åt.

För knappt tio år sedan gjorde kommunen en satsning på hundrastgårdarna, men en sådan satsning är inte att vänta nu.

– Vi har inga särskilda pengar avsatta för rastgårdarna, utan det måste tas ur vår befintliga budget och då blir det en prioriteringsfråga. Det finns andra saker som måste gå före, till exempel måste våra lekmiljöer inventeras varje år. Där har vi säkerhetskrav på oss, förklarar Carolina Olsson.

Var ska man vända sig om man har synpunkter eller klagomål på rastgårdarna?

– På vår hemsida finns ett system för att hantera önskemål och felanmälan där man får snabb återkoppling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!