Videon är inte längre tillgänglig
Det klassiska julpyntet är en adventstradition som alla infödda Norrköpingsbor känner till. Långt före moderna ljusinstallationer som "Stad i ljus" och "Norrköping light festival" bestämde sig köpmannaföreningen på Hospitalsgatan en gång i tiden för att pynta sin gata med lysande stjärnor.
– Jag vet faktiskt inte hur gamla de här girlanderna är men jag har hört 1936 och 1937 nämnas, berättar Madeleine Andersson som är ordförande i (föreningen som numera heter) Gamla Stans ekonomiska förening.
– Det är medlemmarna som har bekostat det här pyntet varje år, tillägger hon.
Använde stegar
Och så vitt hon vet så har stjärnorna, i någon form, alltid hängts upp. Kanske vid något tillfälle, när byggställningar var i vägen, på en annan del av gatan. Madeleine Andersson förklarar att föreningen har lappat och lagat de stora stjärngirlanderna vid flera tillfällen – ett gediget hantverk som eldsjälar har drivit och deltagit i.
– Ann-Mari Johansson som kanske är mer känd som Hattanna, och som hade hattaffären förut, sydde om tyget till alla stjärnorna vid ett tillfälle, minns Madeleine Andersson.
Och från början var det där med att sätta upp stjärnorna en sak som alla handlarna längs gatan hjälptes åt med.
– Handlarna gjorde det själva med hjälp av stegar på lördagen före första advent. Man träffades över glögg och pepparkakor och gjorde det här till en tradition, säger hon och tillägger:
– Min man var faktiskt med ett år.
Svår ekonomi
Idag är handeln i Gamla Stan mer konkurrensutsatt och butikerna är färre. Att få tid och ekonomi över till att bekosta och hänga upp julgirlander har blivit något av en utopi för föreningens medlemmar. När sedan Hyresbostäder drog sig ur föreningen blev det ohållbart.
– Fastighetsägarna i området betalar en högre medlemsavgift till vår förening men i år har en av de stora dragit sig ur och då blir det ännu svårare.
Behöver bytas
Belysningen är gammal och sliten, några stjärnor har blivit påkörda av lastbilar och elen behöver bytas.
– Glödlamporna är av den gamla sorten med bajonettfattning.
Därutöver behöver föreningen bekosta hyra av skylift och personal som sätter upp den.
– I fjol var det en elföretagare med skylift som satte upp den för en billig peng.
Föreningen kontaktade kommunen för att få hjälp med installationen i år.
– Men dels var vi för sent ute, de skrev att de behöver politiska beslut på att bekosta hjälpen, och sedan när vi tittade efter var belysningarna ändå i så mycket sämre skick än vi mindes, att vi egentligen inte kan plocka ihop några som är tillräckligt bra för att sätta upp.
Pengainsamling?
Så år 2016, året som kan vara det åttionde för belysningen, kommer den inte upp. Om den någonsin går att sätta upp igen återstår att se.
– En styrelsemedlem föreslog att vi skulle samla in pengar via crowdfunding (frivilliga bidrag), berättar Madeleine Andersson.
Men före jul har inte föreningen tid att ta tag i något sådant.
– Vi får ju ändå inte upp den i år och på nästa möte har vi annat, exempelvis julhandeln, att diskutera i föreningen.