Under förra sommaren och hösten påbörjades renoveringen av Strykjärnet.
– Då renoverades de fasader och fönster som är över markyta. Nu håller vi på med de som vetter mot vattnet, förklarar Niklas Cserhalmi, museidirektör på Arbetets museum.
Strykjärnet, Norrköpings landmärke och kanske mest kända byggnad, är alltså inpaketerad i plast – mitt under högsäsongen.
Är det inte tråkigt att renoveringen görs när det är som mest turister i Norrköping?– Jo, men å andra sidan har fasaden sett ganska trött ut sista året. Jag tycker att det är ett fint tillfälle att få fräscha upp Industrilandskapets primadonna och ge tillbaka den till Norrköping.
Har renoveringen påverkat besöksantalet?– Ja, det tror vi, men det är alltid svårt att veta. Förra sommaren byggde vi också om, men då var det väldigt varmt så det kan ha varit det som gjorde att det var färre besökare. I år har besöksantalen gått upp och den här renoveringen ska inte störa lika mycket som den förra året.
Niklas Cserhalmi berättar att det finns en logisk förklaring till att renoveringen inte kunde påbörjas förrän i maj.
– Vi var tvungna att invänta vårfloden. Den måste gå innan man kan tömma Strömmen, annars finns oron för översvämningar när man inte kan styra undan vattnet i den huvudsakliga fåran. Hade vi gjort det tidigare, och det sedan blivit stark snösmältning eller mycket regn, hade det inte funnits kapacitet för att leda bort vattnet.
Strömmen behöver vara vattentömd för att byggställning ska kunna byggas runt fasaden, som kommer att få samma gula färg som innan.
– Vi har skrapat och borrat för att leta rätt på färgen. Det är samma, men fräschare. Det kommer bli en läckrare kontrast mot fönstren, som blir svarta som de alltid varit.
Strykjärnet renoveras även invändigt. Restaurangen på plan sex blev klar i våras, och nu byggs källaren om för att rymma en barnverksamhet.
– Arbetets museum har ett regeringsuppdrag sedan många år att jobba mot landets 1 500 arbetslivsmuseer. Vi håller workshops och reser land och rike runt. Nu ska vi försöka förankra det i barnverksamheten som tar sin utgångspunkt i industrisamhällets kulturarv. Det kommer också bli en yta där vi presenterar "årets arbetsmyra", som är en eldsjäl som jobbar på något av arbetslivsmuseerna.
Entréplanet byggs också om. Receptionen flyttas för att hamna mer i fokus, och på samma våningkommer det att bli en utställning för femteklassare.
– Källaren inviger vi till höstlovet, receptionen bör vara klar i början av hösten och utställningen ska invigas i februari, säger Niklas Cserhalmi.
Innan frosten kommer ska fasaden vara klar.
– Det ska bli jättekul att få visa upp Strykjärnet i all sin prakt när allt är klart.