Från bakslag till glädjebesked – historien bakom nya Femöresbron

Nio år av väntan är över. Fredagen den 7 mars invigs nya Femöresbron. Då kan vi lägga en långlivad historia bakom oss. Har du koll på alla turerna? Om inte – häng med i den här guiden.

Den 19 januari i år kom den nya Femöresbron på plats. Nu väntar invigning.

Den 19 januari i år kom den nya Femöresbron på plats. Nu väntar invigning.

Foto: Hedvig Nittve

Norrköping2025-03-04 09:43

Dagen D är här. Fredagen 7 mars klockan 14:00 invigs nya Femöresbron med pompa och ståt. 

– Nu är vi nära. Vi vet hur efterlängtad Femöresbron är och vill fira öppnandet tillsammans med Norrköpingsborna. Vi kommer att inleda med tal innan det är dags att öppna den. Det här ser vi verkligen fram emot, säger Tomas Tekmen (KD), ordförande i samhällsplaneringsnämnden, i ett pressmeddelande.

undefined
Samhällsplaneringsnämndens ordförande Tomas Tekmen (KD) blir den som får äran att inviga nya Femöresbron på fredag.

När vi nu står inför öppnandet kan det vara på sin plats att berätta om alla turer vi sett kring Femöresbron de nio senaste åren. I en sådan stund kan det vara lätt att glömma det som varit – eller kanske inte – när det kommer till den här speciella gångbron som byggdes 1901 så att kurgästerna i Kneippen skulle kunna promenera över till Folkparken.

Det här har hänt

undefined
Tomt. Sedan oktober 2017 har Norrköping fått klara sig utan en broförbindelse vid Åbackarna.
undefined
Femöresbron anlades 1901 så att kurgästerna i Kneippen kunde via en gångbro ta sig över till Folkparken på andra sidan Strömmen.
undefined
Så här såg det ut till och med 2016. Den gamla Femöresbron satt på plats i 115 år.

1901. Femöresbron byggdes över Motala Ström för att binda samman området kring Åbackarna. Gångbron byggdes för att låta kurgästerna i Kneippen ta sig till Folkparken.

2016. Vid en inspektion visade sig att Femöresbron led av allvarliga rostskador på tvärbalkar under brobanan. Tekniska kontoret bedömde att bron inte var säker att gå på och den stängdes därför av.

2017. I oktober lyftes bron, i fyra delar, bort för att undersökas för att se om den gick att reparera. Två oberoende experter pekade på att det krävdes så pass stora åtgärder att det bedömdes som mer rimligt med en helt ny bro med lång livslängd.

undefined
I oktober 2017 fraktades den gamla Femöresbron bort från sin plats vid Brostugan.

2018. I januari fattar dåvarande tekniska nämnden beslut om att den gamla bron inte ska lyftas tillbaka. Samma år kom beskedet att för att kunna bygga en ny bro krävs det en vattendom från mark- och miljödomstolen.

2019. Kommunen lider ett bakslag när länsstyrelsen säger nej till planerna att flytta Brovaktarstugan. Länsstyrelsen menar också att det blir billigare att renovera bron än byta ut den. Kommunen överklagar beslutet till förvaltningsrätten.

2020. Förvaltningsrätten i Linköping går på kommunens linje i fråga om en flytt av den gamla brovaktarstugan. Men länsstyrelsen är inte nöjd – man väljer att överklaga förvaltningsrättens beslut i kammarrätten.

2021. Rena kallduschen för kommunen. Kammarrätten går på förvaltningsrättens linje och stoppar planerna för att flytta på Brostugan och bygga nya Femöresbron. I juli presenterar kommunen en kompromiss. Man vill bygga en ny bro, men flyttar utgångspunkten för bron tio till tjugo meter österut.

2022. Kommunen skickar in ett nytt förslag på ny bro som ska granskas av länsstyrelsen. Skillnaden från det senaste inlämnade förslaget är att man har sänkt brobanans höjd över marken. Sänkningen har lett till att bron slutar innan Brovaktarstugan då brons ändspann förkortas. Förslaget skickas också till mark- och miljödomstolen.

2023. I januari kommer beslutet från länsstyrelsen. Norrköpings kommun får klartecken till att bygga nya Femöresbron. Lite senare samma år meddelar dock länsstyrelsen att de måste godkänna vissa ytterligare detaljer i ritningarna för den nya bron. Därmed blir bygget försenat. Kommunen får sin vattendom från mark- och miljödomstolen.

2024. Glädjebeskedet. Kommunen meddelar att bygget med den nya bron beräknas börja i slutet av juni samma år. Byggstarten blir försenad. Men i oktober dyker delar av den nya bron upp i Norrköping.

2025. Torsdagen den 16 januari inleds arbetet med att flytta huvuddelen av nya bron. Med hjälp av en lyftkran på Riksbron lyfts bron ned på pontoner i vattnet. 19 januari fraktas den nya bron på Strömmen. Vid 16-tiden var den på plats. Därefter väntar arbete i form av montering av ändspannen, montering av brobanan, belysning på bron och demontering av lyftanordningar. En besiktning väntar sedan. 7 mars invigs nya Femöresbron.

undefined
Den 16 januari i år lyftes nya Femöresbron från Riksbron ner på pontoner i vattnet.
undefined
Den 19 januari i år kom den nya Femöresbron på plats. Nu väntar invigning.
Karta: Rhododendrondalen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!