När hälso- och sjukvårdsnämnden sammanträder på tisdag i nästa vecka kommer en gammal orättvisa som drabbat kvinnor och män i Östergötland att få ett slut. Men man gör det under galgen eftersom en nya patientlag träder i kraft vid årsskiftet som ökar patienternas valfrihet.
För personer som vill sterilisera sig i dag och inte kan åberopa medicinska skäl har det varit extremt dyrt att genomföra åtgärden hittills. Taxan i Östergötland är den högsta i landet. 10 400 kostar det för män och 13 200 för kvinnor. I Kalmar och Jönköping, som samarbetar med Östergötland i Sydöstra sjukvårdsregionen, kostar det bara 300 kronor, det vill säga samma avgift som för ett specialistbesök.
Och inte har det hjälpt att försöka genomföra steriliseringen i ett annat landsting. En har tvingats betala den dyrare taxan i alla fall eftersom landstinget här har bedömt att sterilisering på friska individer inte är ett ansvar för sjukvården.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren förklarade i en artikel i NT för snart fyra år sedan varför man valt den här vägen:
– När vi såg över våra kostnader tittade vi på vilka behandlingar som inte är grundade i något sjukdomstillstånd för att se vilken vård patienterna själva bör betala. Eftersom sterilisering inte görs av medicinska skäl anser vi att avgiften är rimlig. Det är en prioriteringsfråga, alternativet är att dra ner på annan vård eller höja skatten, sa hon då.
Men nu följer alltså Östergötland efter och från första januari blir taxan den samma som för ett specialistvårdsbesök, 300 kronor. Landstingsstyrelsen ska fatta beslutet men det kan man räkna med att den gör.
Att man nu anpassar sig till resten av landet beror på att den nya patientlag innebär att patienten ska ges möjlighet att välja utförare av offentligt finansierad primärvård och öppen specialiserad vård i hela landet.Och därmed kan vem som helst åka till närmaste landsting, där sterilisering betraktas som öppen specialiserad vård.
Förändringen kommer att innebära en kostnadsökning på ungefär sex miljoner kronor har man räknat ut med hjälp av Jönköpings läns landsting. Man räknar med att ungefär lika många kommer att ansöka om sterilisering av icke medicinska skäl här som där, det vill säger ungefär 400 per år.