Längst ner i västgötebacken, precis innan man korsar Gamlebron ligger den koreanska restaurangen Mannam. Tidigare låg den där Tunnbindaregatan möter Västgötegatan. Ett litet lunchställe som Bella och Alexander Li öppnade 2018, med 15 sittplatser.
I augusti i fjol kunde NT berätta att restaurangen skulle flytta. De skulle öppna i nya etappen av Yllefabriken i en lokal på 200 kvadratmeter. Då pratade Bella Li om att de skulle bli uppemot 50 sittplatser – i stället har de nu, sen de öppnade i slutet av maj, över 100.
– Inomhus har vi 80 platser, och på uteserveringen har vi minst 30 platser. Så vi har över 100 platser, säger Bella Li, grundare av Mannam.
Hur känns det?
– Det känns väldigt stort, det var inte planerat. Helt plötsligt blev vi en restaurang.
Förutom att ha dubblat antalet tänka sittplatser har även personalen på Mannam fyrdubblats. Enligt Bella Li jobbade det tre personer, ibland fyra på det lilla lunchstället. Nu kan hon berätta att de är tolv anställda i dag, vilket hon anser är tillräckligt för ställets storlek.
– Nu har vi kommit igång. I början var det för mycket, men nu har vi lärt oss hur mycket folk det kommer på lunch och så.
Det en gång lilla lunchstället har nu i stället, som Bella Li säger, blivit en restaurang. Expansionen är en succé enligt ägaren och de har både kunnat utöka menyn och sina öppettider i samband med att allt fler kunder strömmar in. Tidigare bestod menyn av tio rätter, men har nu växt. Men att expandera är inte helt stressfritt, menar Bella Li.
– Det har gått bra, men det är mycket just nu. Vi har ändrat menyn med mer varma rätter och mindre rätter, säger hon och fortsätter.
– Så det är lite stressigt med mycket att göra. Men det går bra.
Bella Li finns på plats varje dag, sex dagar i veckan – och planerna för det "på nytt-öppnade" stället är i rullning. Något som kommer att ske i en snar framtid är att få upp en skylt utanför, så att Mannam syns. Bella Li menar att det är svårt att se från utsidan att det ligger en restaurang där.
– Det är så öppet nu, vi måste rama in lite. Så jag har beställt en stor skylt nu som är tre meter, förklarar hon.
Men det finns andra utmaningar också menar Bella Li, Mannam anses fortfarande som ett lunchställe. Men med det nya läget och mängden nya sittplatser tror hon att fler ska komma dit efter jobbet, för en middag och att ta något att dricka.
– Mannam är känt för lunch, men många vet inte att vi har after work.
Hennes plan är att under kvällstid dämpa belysningen så att det blir en mer intim känsla. De har även köpt in nytt porslin och bestick för att det ska kännas mer som en restaurang. Märkbart är även den nedtonade jazzmusiken som spelas i bakgrunden, men även den har sin funktion, menar Bella Li.
– Ja, den ska skapa en lugn och harmonisk miljö.
Inredningen inne på Mannam ska kännas som att besöka en restaurang i Korea. Den avskalade minimalistiska inredningen och de ljusa trämöblerna bidrar till detta, menar Bella Li. Det är viktigt för henne att det ska kännas som hemma, inte allra minst när det kommer till maten de lagar.
– Vi försöker hålla kvalitet, det är vi som lagar allt från grunden. Vi vill att det ska kännas som koreansk hemlagad mat.