Beskedet: Ni måste flytta: "Jag har inte sovit på hela natten"

Det har pratats om det länge. Ändå slog kommunens besked ner som en bomb. Campingen ska stänga. Allt måste bort – innan årsskiftet. "Jag är sjukskriven och ensamstående mamma. Det här är viktigt för mig och min son", säger Jenny Leonardsson.

Jenny Leonardsson har kommit hit sedan hon var liten. Det är en viktig plats både för henne och hennes son. Nu vet hon inte vad hon ska göra med husvagnen och alla saker.

Jenny Leonardsson har kommit hit sedan hon var liten. Det är en viktig plats både för henne och hennes son. Nu vet hon inte vad hon ska göra med husvagnen och alla saker.

Foto: Mattias Heikki

Norrköping2024-10-06 18:00

Nyheten i korthet

  • Sörsjöns campingplats norr om Norrköping kommer att stängas av kommunen, vilket chockade de många stamgästerna.
  • Enligt kommunen krävs stora renoveringsarbeten på campingen, och planerar därför att stänga den.
  • Kommunen undersöker även stängning av Himmelstalunds camping 2025 och försäljning av Arkösunds camping.
undefined
Många av de trogna campinggästerna på Sörsjöns camping samlades under lördagen.

Det är dagen efter beskedet. Många av Sörsjöns campinggäster har samlats vid den natursköna platsen norr om Norrköping.

Gråa, tunga moln svävar lågt. Höstens färger meddelar att ännu en sommar är över. Förmodligen var det sista sommaren med gänget för camparna vi träffar. Beskedet från kommunen är att ingen camping kommer att bli kvar på platsen. 

För personerna vi träffar är det här mer än en camping. Det är en plats som har följt med i generationer.

Jenny Leonardsson växte i princip upp här. Det ville hon föra vidare till sin son Ville. Hon har fortfarande inte smält beskedet som kom under fredagen.

– Jag trodde inte att det skulle gå så här. Det är en chock, jag har inte sovit på hela natten, säger hon.

Sedan kommer tårarna.

Hon är en ensamstående mamma, långtidssjukskriven för utbrändhet. Någon sommarstuga har hon inte råd att köpa och någon stor semesterbudget har hon inte. Att få lämna centrala Norrköping med sonen är viktigt för dem båda.

– Här hämtar jag energi och ork för att bara existera.

Varifrån energin ska komma framöver vet hon inte. Hon vet heller inte vad hon ska göra med husvagnen, altanen, växterna och inredningen.

– Jag vet inte vart jag ska ta vägen. Det finns inga campingplatser i närheten. Vem vill köpa det här nu, det är snart vinter? Det känns som att man får kasta tusentals kronor i sjön. Pengar man inte har. 

Enligt kommunen krävs ett stort renoveringsarbete på campingen. Därför vill man istället sälja den.

– Byggnaderna på fastigheten är inte tillräckligt säkra för att driva campingen vidare. Det är inte rimligt för kommunen att investera i. Därför väljer vi att stänga den istället, säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Nu ska kommunen undersöka hur stor del av marken som ska säljas. Planerna i området ska ses över och stranden ska skyddas och inte bli privatägd.

– Även om vi säljer delar av marken ska området fortfarande vara tillgängligt för människor.

undefined
"Jag är inte jättechockad. Det har pratats om det länge. Men jag blev ledsen när vi fick beskedet", säger Madeleine Johansson.

Sörsjöns camping är inte den enda campingen som kommunen ser över. Även Himmelstalunds camping stängs när arrendeavtalet går ut 2025. 

– Den är i undermåligt skick. Det är inte en miljö som vi vill att turisterna ska komma till i Norrköping.

Arkösunds camping kommer att säljas när fastigheten har styckats upp. 

– Den är i bättre skicka än Sörsjöns och går att driva vidare med korta avtal.

Finns det en marknad att sälja campingplatser till privata aktörer?

– Det vet vi inte förrän vi har prövat, säger Sophia Jarl.

undefined
Kent Jonsson har campat i Sörsjön i 43 år. Nu måste han flytta på sig. Han tycker att kommunen borde ha meddelat camparna tidigare. Nu tror han många kommer att få svårt att hinna tömma sina platser.

Kent Jonsson är en av dem som campat här längst. Han är uppe i 43 år. Han kritiserar kommunen för att komma med beskedet för hastigt.

– Det har gått för fort. Om man hade vetat det här tidigare hade vi kunnat planera för det. Några här har nyligen bytt husvagn och köpt saker, säger han.

Han känner både sorg och ilska över att behöva lämna.  

Men det kostar tydligen mycket att renovera byggnaderna?

– Ja, men man har ju vetat om att det finns renoveringsbehov länge men inte budgeterat för det. Man hade kunnat planera in det, säger Kent Jonsson. 

Beskedet som de har fått är att allt ska vara tömt under hösten. Många frågar sig hur de ska hinna få bort allt. När vi träffar camparna ringer Sophia Jarl upp NT. Efter att ha tagit till sig informationen är hon beredd att se över deadlinen.

– Vi kommer inte vara så fyrkantiga utan ska se över om vi kan förlänga tiden för när det ska vara tomt, säger hon.

Beskedet uppskattades av camparna på platsen den här lördagen.

Men faktum kvarstår.

Campingen ska bort.

undefined
Helena Hennix är relativt nyinflyttad på campingen och har lagt ner mycket pengar inledningsvis. Nu måste hon flytta från campingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!