Chefveterinär avråder från att bada

Fyra hundar har behandlats på Valla djursjukhus i Linköping för förgiftning. En dog bara ett par timmar efter att den svalt sjövatten från Holmsjön i Kolmården.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2011-06-14 00:00

- Det var 22 grader i vattnet och både jag och hundarna badade, berättar hundarnas ägare som vill vara anonym för att slippa samtal och frågor från okända.

På begäran av länsveterinären grävdes den redan begravda hunden upp under fredagen och skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala för obduktion. Innan svaren därifrån har kommit vill hundens ägare inte spekulera om varför tiken dog.

- Jag vet bara att det knappast kan vara alger eftersom Holmsjön är en sur sjö. Men helt hundra på att hundarna förgiftades av sjövattnet kan man inte vara.

Plaskade i strandkanten
Det var i onsdags som hon badade i Holmsjön med sina tre cavalier king charles spaniel-hundar.

Den treåriga tiken Bessie som dog bara ett par timmar senare, stod i strandkanten och plaskade i vattnet.

- Hon fångade bubblor och fick nog i sig en hel del vatten. Den tyngre hanhunden kastade sig ut i vattnet medan den andra tiken simmade runt med huvudet högt över vattenytan.

På väg hem till Norrköping blev Bessie dålig.

- När vi kom hem vinglade hon och började dregla jättekraftigt. Så började hanhunden Arnold likadant. Jag bestämde mig för att åka till Valla djursjukhus i Linköping.

Dog i bilen
Men i bilen bara några kilometer hemifrån, inte ens två timmar efter badet i Holmsjön dog tiken.

På Valla djursjukhus behandlades hundarna med dropp och aktivt kol mot symptomen på förgiftning. Arnold fick stanna ett dygn på djursjukhuset.

Ännu en hund har vårdats för liknande symptom på Valla djursjukhus under de senaste dygnen - en rottweiler som enligt ägaren badat både i Böksjön och Torsjön.

Snabbt förlopp
Helene Backman är chefveterinär på Valla djursjukhus. Hon menar att sjukdomsförloppet var onormalt snabbt.

Normalt tar det några timmar efter förgiftningen innan reaktioner som kräkningar och diarré brukar komma.

Bör avstå från bad
- Vi har ingen aning om vad det kan vara. Hunden visade symptom på förgiftning, men om det beror på vattnet eller om det var något på stranden eller något helt annat som orsakade det är för tidigt att säga.

- Men innan det gjorts en analys av vattnen i de här sjöarna tycker jag varken att människor eller djur ska bada där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om