Chefer hindrar utbildning

Läkarsekreterare i Östergötland får inte den utbildning som de lovats. Och de som fått utbildning utnyttjas inte fullt ut. Orsaken är chefer som bromsar.

Norrköping2011-08-20 00:00

Kritiken kommer från fackförbundet SKTF som anser att utbildningstakten går på tok för långsamt.

- Det finns kliniker där ingen har fått utbilda sig medan en chef på en annan klinik låtit alla läkarsekreterare utbilda sig. Det har blivit väldigt godtyckligt, säger Bibbi Hallin, huvudskyddsombud i Östergötland och ledamot i SKTF:s nationella nätverk för läkarsekreterare.

Mer patienttid
För två år sedan fattade den östgötska landstingsledningen beslut om att satsa på att vidareutbilda läkarsekreterare till vårdadministratörer som skulle avlasta vårdpersonal som sjuksköterskor och verksamhetschefer från pappersarbete.

Varje yrkesgrupp skulle göra det de är bäst på. Enligt utredningen Tio upphöjt till sex kan en miljon timmar frigöras till patientvård om administratörer sköter just allt pappersarbete.

Men målet med satsningen verkar inte ha nått fram till alla verksamhetschefer.

SKTF har märkt ett stort missnöje bland sina östgötska medlemmar och långt ifrån alla läkarsekreterare får gå utbildningen trots att de visat intresse.

Likaså om de behöver gå enstaka kurser, som i statistik, så säger vissa av verksamhetscheferna nej.

- Det finns också ett missnöje bland dem som gått utbildningen att de ändå inte får utföra de arbetsuppgifter som de är utbildade till.

Delegerar inte
Bibbi Hallin tror att en del chefer inte vill lämna ifrån sig de administrativa arbetsuppgifterna.

- Vårdadministratörer kan avlasta cheferna med väldigt mycket så att de får mer tid att vårda sitt chefskap och jobba mer i vården om det gör det. Men en del chefer sitter fortfarande med tidsrapporter och sådana arbetsuppgifter.

Vad beror motståndet på?

- Yrkesgruppen vårdadministratörer är ganska ny och man kanske inte vet vad de kan användas till. Skriva journaler är en del av jobbet, men de kan även ta hand om statistik, rapportering till kvalitetsregister med mera.

I Östergötland har man ställt kravet på att en vårdadministratör ska jobba minst 50 procent med andra arbetsuppgifter än journalskrivning.

Det kan handla om remisskrivning, bokning av patienter, inringning av vikarier, fakturering och liknande. Det är en tanke som SKTF stödjer.

Men då gäller det att cheferna delegerar en del av sitt administrativa arbete.

- Bäst vore att avgörandet om utbildning låg på en högre nivå, men styrmodellen i Östergötland tillåter bara att landstingsledningen är rådande och att cheferna på kliniknivå får avgöra behovet av de här tjänsterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!