Chefen: Så ska de lösa problemen – efter omplaceringarna

Personalbytet kommer att ge extrajobb för en redan ansträngd förlossningsavdelning, menar vårdenhetschefen Carolin Domeij.
– Vi kommer inte att tulla på introduktionen, men så klart att krävas mer planering, säger hon.

"Jag önskar att man hade löst det med naturliga avgångar och gett mer tid till den här processen. Varför har man inte bromsat på ett smartare sätt?", frågar sig Carolin Domeij.

"Jag önskar att man hade löst det med naturliga avgångar och gett mer tid till den här processen. Varför har man inte bromsat på ett smartare sätt?", frågar sig Carolin Domeij.

Foto: Alva Nilsson

Norrköping2024-12-23 05:00

Nyheten i korthet

  • Region Östergötland tvingas varsla personal efter att extra statsbidrag under pandemin upphört. Fyra erfarna undersköterskor på förlossningsavdelningen på Vrinnevisjukhuset omplaceras till andra avdelningar.
  • Verksamhetschef Carolin Domeij försäkrar att patientsäkerheten inte kommer att äventyras trots personalminskningen, men medger att det kommer att krävas mer planering och att barnmorskor kommer att behöva göra mer.
undefined
"Jag önskar att man hade löst det med naturliga avgångar och gett mer tid till den här processen. Varför har man inte bromsat på ett smartare sätt?", frågar sig Carolin Domeij.

Under pandemin anställdes det fler undersköterskor, för att täcka bristen på sjuksköterskor. På förlossningen råder det fortfarande brist på barnmorskor – och snart även på undersköterskor.

– Vi har just nu hyrbarnmorskor inne, som kostar en hel del. På grund av den bristen har vi just nu också stängda förlossningsrum, för att kunna gå runt bemanningsmässigt. Just nu går vi runt på undersköterskor, men det är innan de fyra omplaceras.

Efter årsskiftet kommer det tre nyexaminerade barnmorskor till avdelningen, men då tappar avdelningen i stället på undersköterskefronten.

Har ni barnmorskor som täcker upp för de undersköterskor som flyttas?

– Egentligen inte, vi kommer att tappa på ett annat håll. Det är ju olika yrken med olika specialiteter och alla behövs. Det låter så enkelt att det bara är huvuden, men det är mycket mer än så kring vad vi gör och har ansvar över.

undefined
Det var inte självklart att personalen skulle flytta i omgångar, några i januari och några i mars. Först var det sagt att alla skulle flytta 15 december. region ö

Efter årsskiftet kommer det in tre vikarier till kvinnokliniken som har omplacerats från andra avdelningar. Hur många av dem som hamnar på förlossningsavdelningen är dock ännu inte klart. De har ingen erfarenhet av förlossningsvård och behöver därför introduceras, en process som tar sex veckor.

– Vi pratar patientsäkerhetsrisker om vi inte har bra introduktioner. Vi kommer därför inte att tulla på introduktionen, men så klart kommer det att ställa till det och det kommer att krävas mer planering, säger Carolin Domeij.

undefined
"Ingen ska känna sig orolig för att komma hit och föda barn", säger Carolin Domeij.

Inför förändringen har förlossningsavdelningen identifierat risker och jobbar just nu med att åtgärda dem. En av dem riskerna upptäcktes vid sugklockehantering, som undersköterskorna i dagsläget hanterar.

– Så det vi gör nu är att vi uppdaterar våra barnmorskor i att kunna hantera det.

Alltså kommer barnmorskorna att behöva göra mer?

– Det skulle jag säga, det går inte att komma ifrån det. Det kan ju i sin tur påverka patienterna, för att det finns mindre tid för barnmorskorna att vara inne hos sin patient.

Så du ser inte att patientsäkerheten äventyras av omplaceringarna här på förlossningsavdelningen?

– Vi ska se till att det inte blir så. Det är därför vi jobbar med de här handlingsplanerna, för att man ska känna sig säker i att komma hit som blivande förälder och föda barn. Men någon påverkan blir det och då handlar det just om omvårdnaden.

Varför varslar regionen?

Bakgrunden till varslet är att regioner runt om i hela Sverige under pandemin fick extra statsbidrag för att kunna bemöta det ökade flödet av patienter. När pandemin sen var över försvann det ökade statsbidraget, och Region Östergötland som anställt fler undersköterskor än man hade råd med var tvungna att utlysa ett varsel för att få en ekonomi i balans. Sedan början av året har över 200 anställda i Region Östergötland sagts upp och ytterligare 700 personer har lämnat självmant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!