Chef lägger locket på om övergrepp

Tjänstemännen får kritik av kommunens toppolitiker, men förvaltningens högsta chef Lars Carlsson lägger locket på när det gäller hans roll.

Foto: Maria Hansson

Norrköping2011-06-01 09:28

Videon är inte längre tillgänglig

Tjänstemännen tar inte åt sig av kritiken som framkommit i samband med de anmälda sexövergreppen i ett kommunalt gruppboende, berättade kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) i tisdagens NT.

En av tjänstemännen är vård- och omsorgschefen Lars Carlsson. Men han vill inte alls diskutera sin chefsroll öppet.

- Det har jag inga kommentarer till över huvud taget.

Du var kritisk till medias rapportering?

- Jag reagerade på NT:s sätt att skriva om våldtäkt, det var den biten som jag tog upp och som diskuterade med mina kollegor.

"Kan handla om annat"
Det handlade ju om en polisanmäld våldtäkt?

- Man får vara försiktig med vad man skriver... det kan handla om sexuellt.... Ja, något annat i sammanhanget.

Vad anser du om att kommunen gör en egen utredning?

- Jag tycker det är bra att man tar initiativ till det. Nu har vi fått från Socialstyrelsen att man begär en ganska utförlig utredning. Det är väl bra att belysa om det begåtts några fel eller inte och få det klarlagt.

Hur har du agerat som högsta chef inom vård- och omsorgskontoret i det här?

- Ja, det tänker jag inte heller gå in på, annars ska jag uttala mig om något som snarare två separata utredningar får titta på, vad som har gjorts och inte gjorts på olika nivåer i min förvaltning. Det får vi titta på då.

Har du visat något stöd för dem som jobbar på gruppboendet i dag?

- Med personalen?

Ja, just det.

- Varför ska jag prata med dig om vad vi har gjort eller inte gjort, vad mina områdeschefer och enhetschefer har gjort och inte.

Är det konstigt att media ställer frågan till dig som är högsta chef?

- Nej, absolut inte, men du ställer frågor där du vill att jag ger min bild, men då säger jag att den bilden får ges i samband med den utredning som har bestämts på Socialstyrelsen och den utredning som vård- och omsorgsnämnden har bestämt.

Ja, men vi ställer ju frågor eftersom många anser att ni har lagt locket på, du svarar ju inte bara till mig utan även till allmänheten.

- Jo, men jag tycker inte om att föra en dialog på det här sättet. Om jag skulle uttala mig om vissa saker så handlar det om att man i det här fallet berör enskilda personers integritet och sekretess och det kan inte jag göra. Du har inte fått fullmakt från alla berörda personer att tala i deras sak.

Nej, men jag kan fråga vad du gör utifrån den roll du har i kommunen, det har inte med sekretess att göra.

- Jo, men när du kommer in på sådana frågor som "Vad gjorde du med den och den" så handlar det om enskilda personer och det får komma fram i den tillsyn som Socialstyrelsen gör.

Men det handlar inte om enskilda personer, det handlar om dig.

- Ja, men det beror på vad du lägger in i begreppet stötta i det här sammanhanget. Vi har en organisation som innebär att berörda områdeschefer och enhetschefer har varit inblandade och jobbat med den personal som finns här.

Det är inte din arbetsuppgift då?

- Min arbetsuppgift är att stödja de chefer som finns i det arbetet. Jag går inte in direkt ute i verksamheten och tar över det ansvar som ligger på enhetschef och områdeschef.

Men det blir väldigt många chefer inblandade...

- Ja, men det är klart att det är många chefer i en förvaltning med över 3 000 anställda.

Stöttat tidigare
Men nu handlar det om den här ovanliga historien, skulle det inte betyda något att du går in och stöttar?

- Ja, det beror på vad du menar att gå in..?

Vad hindrar dig att följa med cheferna och visar ditt stöd?

- Det har jag gjort i andra sammanhang, det kan inträffa andra allvarliga saker också och som inte bara är relaterat till det här. Nu vet jag att det är inplanerat inom alla våra verksamheter, i den handlingsplan som har jobbats på, att möta personal i de här frågorna som inte bara berör just den här enheten.

Är det en bra organisation där var chef gör sitt?

- Vad menar du med var chef gör sitt?

Vem har helikopterperspektivet?

- Varje områdeschef har i genomsnitt mellan tolv och sjutton enhetschefer under sig och träffar dem regelbundet i sina grupper. Jag träffar regelbundet områdescheferna i den ledningsgrupp som finns. Sedan vid ett antal tillfällen per år så träffar jag också enhetschefer i samband med olika typer av kompetensutveckling och annat, men jag träffar inte alla enhetschefer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om