Carvalho ryter ifrån – efter avslöjandet om Åkessons bröllop

Hon fick precis uppgiften att leda partiets kamp mot gängen på sitt bord. Nu markerar Teresa Carvalho (S) mot Jimmie Åkesson (SD) – och mannen som var gäst på partiledarens bröllop.

Teresa Carvalho är rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Teresa Carvalho är rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Foto: Anders Wiklund/TT

Norrköping2024-10-03 16:42

Tidigare i veckan kunde vi berätta att Norrköpingsbon Teresa Carvalho fick två nya uppdrag för Socialdemokraterna på riksnivå. Dels bytte hon utskottsplats i riksdagen, där hon från och med nu har uppdraget som vice ordförande i justitieutskottet. Dels är hon nu partiets rättspolitiska talesperson, med ansvar att utveckla politiken och föra partiets talan när det rör frågor om brott och straff.

– Teresa Carvalho ska göra Socialdemokraterna till partiet med högst förtroende när det handlar om att bekämpa brottsligheten på allvar, sa partiledaren Magdalena Andersson på en pressträff när nyheterna meddelades och påtalade att det är viktigt att ta kampen mot gängkriminaliteten framöver.

På torsdagen fick Norrköpingsbon också ge sig in i en just sådan debatt. Detta efter att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gift sig – och Expressen i samband med det avslöjade en av gästerna: Robert Hedarv, som enligt tidningen är president inm MC-klubben Comanches.

Enligt Expressen har MC-klubben pekats ut som en del av den kriminella miljön i Sverige. Expressen menar att klubben jämförts med etablerade MC-gäng som Bandidos och Hells Angels. Rapporteringen har mötts av reaktioner hos den politiska oppositionen på riksnivå, där bland annat Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar skrivit så här på den sociala plattformen X:

"Skjutningar, sprängdåd och narkotikahandel plågar Sverige, samtidigt har Jimmie Åkesson en ledare i kriminellt gäng på sitt bröllop. Det är ett sånt enormt förakt för alla som drabbas av brottsligheten".

Teresa Carvalho reagerar också:

– Ekvationen går inte ihop. SD-regeringen lovade en rivstart mot gängen men på gästlistan till partiledaren för regeringsunderlagets största parti hittar vi en gängtopp. Det håller inte. Hela samhället måste kraftsamla för att stoppa nyrekryteringen, det gäller även SD, säger Teresa Carvalho, enligt Expressen.

undefined
Jimmie Åkesson är partiledare för Sverigedemokraterna.
undefined
Teresa Carvalho är rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Expressen har varit i kontakt med Oskar Cavalli-Björkman, presschef hos SD, som kommenterat relationen mellan Jimmie Åkesson och Robert Hedarv så här:

”Inbjudan inkluderade också respektive, vilket förklarar varför den här personen var på bröllopet. Relationen består alltså i att denna person numera är respektive till en gammal vän och partikollega till Åkesson.”

Expressen har också varit i kontakt med justitieminister Gunnar Strömmer (M), vars parti tillsammans med KD och L bildar en majoritet i riksdagen genom samarbetet med SD.

–Jag har ingen anledning att rikta mig specifikt till Jimmie Åkesson. Däremot kan man säga att alla naturligtvis har anledning att tänka igenom vad man har för umgänge, säger han till Expressen.

Fotnot: Ebba Busch, partiledare för KD, var också en av gästerna på bröllopet.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!