"Det sitter kvar – exakt allting som hände just då"

Carolina Malmberg fick beskedet ingen gravid vill ha: Ditt barn kommer inte överleva. På Instagram delar hon vardagen med tusentals följare och idag ser hon ändå ljust på livet.

Carolina Malmberg 27, med sonen Elton 18 månader, i famnen.

Carolina Malmberg 27, med sonen Elton 18 månader, i famnen.

Foto: Felicia Agerstig

Norrköping2024-02-17 18:00

Förväntansfull och pirrig är Carolina Malmberg på väg in till ett rutinmässigt ultraljud i vecka 20.

Det är maj 2021, i förväg har hon och sambon Alexander fått veta att han inte får följa med in på grund av corona. Han ska dock få vara med via telefon, men väl inne i rummet får hon veta att det inte blir ett samtal till sambon. Orsaken till varför är fortfarande oklart.

Barnmorskan undersöker magen och säger omedelbart "det här vill inte du höra idag", till Carolina. På skärmen ser hon ett svart hål i magen på sitt barn. Urinblåsan har växt till storlek av barnets mage.

– Barnet är inte livsdugligt, det finns ingenting att göra, berättar barnmorskan.

Carolina skriker rakt ut.

– Jag blev jätteledsen. Det sitter kvar, exakt allting som hände just då, säger hon.

En två veckor lång väntan börjar för Carolina och Alex. Om två veckor ska hon föda sitt barn med vetskapen att han inte kommer överleva.

– Jag var helt förtvivlad och fattade ingenting, berättar Carolina.

undefined
Carolina Malmberg 27, med sonen Elton 18 månader, i famnen.

Det är januari 2024. Vi möter Carolina 27, hemma i radhuset i Smedby. Små fotsteg närmar sig när vi kliver in genom dörren. Det är Elton, 18 månader.

– Så fort han kom så fick allt en mening.

Trots lyckan i ögonen Carolina har nu, säger hon att det inte alltid varit så.

När hon var 17 år fick hon problem med psykisk ohälsa, dagarna präglades av panikattacker och hon blev därefter diagnostiserad med generaliserat ångestsyndrom, GAD. Hon har hanterat sin ångest genom att skriva.

undefined
Det var maj 2021 som Carolina fick beskedet att hennes graviditet behövde avslutas. Nu för tiden är det lek och bus med sonen som tar upp hennes tid.

– Jag bara skriver, skriver, skriver, det har jag alltid gjort, säger hon.

Skillnaden idag, jämfört med för tio år sedan är 28 000 följare på Instagram. Det var aldrig en tanke att människor skulle börja ty sig till Carolina när hon valde att offentligt dela sin upplevelse kring den avbrutna graviditeten på Instagram. Sedan dess har det bara rullat på.

– Många ville läsa det, sedan bara blev det så här.

Varje dag ser närmare 15  000 personer hennes stories som hon lägger upp från sin vardag med sonen Elton och sambon Alex. Tidigare handlade mycket av innehållet om den avslutade graviditeten.

undefined
Efter många år av ångest och en avslutad graviditet valde Carolina att dela med sig av sin berättelse på Instagram.
undefined
Med nästan 30 000 följare delar Carolina sin vardag på instagram. Idag kan hon leva på sina sociala medier.

Det är Socialstyrelsen som beslutar om att avsluta graviditeter efter vecka 18. Rutinmässigt blev Carolina och Alex tillfrågade om de ville avsluta graviditeten. En lustig fråga menar hon med tanke på att hon själv kände att hon aldrig fick ett val.

– Vadå vill, jag vill inte. De har sagt till mig att barnet inte är livsdugligt då kan jag tycka att det räcker där.

Socialstyrelsen tog sitt beslut och en vecka senare befann sig Carolina på Vrinnevisjukhuset, igångsatt och förberedd för förlossning. Två dagar tidigare fick hon en tablett vilket gjorde att Liam, namnet de gett bebisen, somnade in i hennes mage. 

Efter förlossningen frågade barnmorskan om Carolina och Alex ville se Liam.

– Jag kunde inte förstå att han skulle vara så fin, att allt var där. Han var liten, men allt fanns. Händer, fötter, ögonlock, ögonbryn. Allt fanns, berättar hon.

Efter förlossningen fick Carolina hem en enkät där hon fick svara på hur graviditeten och förlossningen hade gått, vilket hon tyckte var lustigt.

– Det var ytterligare en sak som var jättejobbig, jag kan tycka att de borde ta bort att det ska skickas hem en enkät vid en avbruten graviditet.

En vecka efter förlossningen berättade Carolina om sin upplevelse på Youtube som hon delade på sin Instagram, då tog det fart på Instagramkontot.

undefined
"Det är lite som att man kämpar tillsammans", säger Carolina, när hon pratar om relationen till sina följare.

Nu mera kan hennes följare ta del av familjens fritid och vardag. Det är dock tydligt att kontot inte bara består av detta. Kontot har skapat en plattform och gemenskap för andra att dela liknande erfarenheter med varandra.

undefined
"Nu vänder det. Nu händer meningen med livet", säger Carolina, som alltid har velat bli mamma.

Det finns ett behov av att prata om detta, och den möjligheten bidrar Carolina med. Hon berättar att hon kan skriva att Elton har svårt att sova en kväll, och att hundratals av hennes följare hör av sig och säger "vi har det likadant ikväll, det är så jobbigt".

– Det är lite som att man kämpar tillsammans.

Nu för tiden kan Carolina leva på sitt instagramkonto. Detta genom samarbeten med olika företag.

Carolinas visionen med kontot är att fortsätta vara kreativ, och att få tiden att umgås så mycket hon kan med sonen Elton. Sedan han kom vände allt och hon ser idag en ljus framtid.

– Nu vänder det. Nu händer meningen med livet, säger Carolina, som alltid har velat bli mamma.

Carolina Malmberg

Familj: Sambon Alexander 29 år, sonen Elton 18 månader och familjens två katter av rasen rag doll.

Bor: Radhus i Smedby

Sysselsättning: Driver kontot @Carmaliv på Instagram där hon har nästan 30  000 följare.

Drömmer om: Planerar för en resa utomlands till ett "Bamse-hotell" då sonen Elton älskar Bamse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!