Här är viktigaste frågan efter valet: "Kommer kämpa"

Temperaturen på Kvartettens samarbete är låg. Det menar Christian Widlund, Centerpartiets toppnamn. Han ser tillbaka på en bitvis tuff tid vid makten med många stötestenar – och är inställd på fler svåra beslut efter valet: ”Jag vet inte vad jag kan bli tvungen att kompromissa med.”

Vägföreningsfrågan har varit en av flera svåra frågor som Centerpartiet har stött och blött med vid makten. "Det har nog skadat oss", säger Christian Widlund, Centerpartiets förstanamn på listan till kommunvalet.

Vägföreningsfrågan har varit en av flera svåra frågor som Centerpartiet har stött och blött med vid makten. "Det har nog skadat oss", säger Christian Widlund, Centerpartiets förstanamn på listan till kommunvalet.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2022-08-31 20:00

Kommunvalet

Målet för Centerpartiet är att fortsätta styra Norrköping efter valet och att knipa sju mandat för en bättre förhandlingsposition.

– Då är vi garanterade representation i alla nämnder av egen kraft, säger Christian Widlund.

Han bedömer att målet går att nå.

– Stämningen när vi är ute är positiv. Det är en utmaning och ganska många fler röster som vi måste ta, men vi kämpar på.

Hur mår Kvartetten?

– Bra, men nu är det valrörelse. Tar man tempen just nu är det låg temp. Alla partier vill föra fram sina frågor och vi kanske inte tycker lika i allt.

Enligt Christian Widlund har personkemin varit bra i toppen av Kvartetten, men man har haft "lite turbulens" i nämnderna under tiden vid makten.

– Vi har ju haft en tuff situation med frågor som har varit svåra att hantera för oss och vårt parti. Vägföreningsfrågan och belysningen på landsbygden har varit svåra, men Karin Jonsson har ändå hanterat dessa väldigt bra.

undefined
"Vi har ju haft en tuff situation med frågor som har varit svåra att hantera för oss och vårt parti", säger Christian Widlund (C) om de två senaste mandatperioderna.

Men även frågan om åkermark skavde i samhällsplaneringsnämnden där Christian Widlund var vice ordförande under Kvartettens första mandatperiod.

– Jag kämpade i alla lägen för att vi inte skulle bygga på åkermark. Sedan gjorde vi markuppgörelsen, om områden för framtida exploateringar, som låg till grund för översiktsplanen. Åkermark har använts för exploatering till exempel i Klinga och vid Kungsängen, men det hade kunnat vara ännu mer utan oss. Är man inte i ett parti med över 50 procent måste man vara beredd på kompromisser.

undefined
Landsbygdsidyllen Klinga by, där vi har rapporterat om boendes protester mot exploateringen. "Min känsla nu är att flera vill värna om åkermark. Det är upp till bevis nu", säger Christan Widlund (C).

Men hur mycket kan ett parti vika sig i kärnfrågor?

– Här står det emot att skapa arbetstillfällen. Det är egentligen två av våra viktigaste frågor som står emot varandra. Därför har vi satt igång en process för en ny översiktsplan. Jag kommer ju att kämpa stenhårt för att vi ska peka ut nya områden för etableringar där det inte är åkermark. Min känsla nu är att flera vill värna om åkermarken. Det är upp till bevis nu.

Vilka partier kan ni samarbeta med?

– Målet är att få igenom så mycket av vår politik som möjligt. Sedan ska vi kunna samarbeta – och vi ser ett parti som står väldigt långt ifrån oss. Det är Sverigedemokraterna. Det är inte förenligt med de värderingar som vi står för. Vi vill inte göra skillnad på människor.

Vänsterpartiet går bra?

– Vi vill helst inte stänga dörrarna och sätta oss i en position som gör att vi inte kan forma en majoritet. Det viktigaste är att Norrköping får ett stabilt styre. Sedan ligger Vänsterpartiets politik traditionellt sett långt ifrån oss.

Om ni övergår till ett borgerligt styre, vad händer då med överenskommelser kring exempelvis trafikplanen som Moderaterna vill riva upp? Byter ni sida?

– Det gör man naturligtvis inte. Oavsett konstellation som vi ger oss in i efter valet kommer förhandlingar att krävas.

undefined
Nedläggningen av busslinje 441 har väckt häftiga protester bland boende på Vikbolandet.

Kollektivtrafikens förändringar har skapat ramaskri. Centern vill värna landsbygden, ändå har vi sett indragna busslinjer, som linje 441 på Vikbolandet.

– Det är en fråga som är svår för oss i kommunen. Det är inte heller en fråga som vi ansvarar för.

Men centern har en ordförandepost i regionens trafik- och samhällsplaneringsnämnd.

– Som kommunpolitiker kan vi inte stoppa ett beslut som regionen tar. Även om vi inte tycker att det är bra, säger Christian Widlund och tillägger att alla partier i trafik- och samhällsplaneringsnämnden stod bakom beslutet.

Men skolskjutsen är en kommunal fråga. En av partiets prioriterade frågor är valfriheten, rätten att få välja skola. Fria skolvalet försvinner om möjligheten att ta buss till skolan inte finns.

– Ja, absolut. Har man haft en buss och planerat sitt liv, så rycks bussen bort... Det är klart att jag kan identifiera mig med den förtvivlan man måste känna då.

undefined
Kommunen har ansvaret för skolskjuts, men barn som väljer friskolor får ett busskort att använda i allmänna kollektivtrafiken.

Tekniska nämnden har drabbats av hårda besparingar. Har det varit en svår nämnd att ha ordförandeposten i?

– Absolut. Tekniska nämnden har ofta en för låg budget i förhållande till uppdraget. Vi har många gånger påtalat att när staden utvecklas får nämnden ansvaret att driftsätta, snöröja och sopa. Men det ska klaras i den befintliga ramen. Då måste något annat stryka på foten. Det har varit väldigt tufft.

– Det är svårt att prognosticera snö, pengar måste finnas i slutet av året för snöröjning. Kommer då ingen snö har man pengar man kanske hade velat använda till något annat.

Ska kommunen ta över vägföreningarna?

– Det är vår inriktning att kommunen ska ta över. Nu tillsätts en utredning där alla partier är med. Men det krävs pengar till de nämnder som kommer att jobba med övertagandet. Tidigare beslut var att övertagandet skulle ske i mån av tid och pengar fanns. Men så kan inte frågan hanteras.

undefined
Kommunalrådet Karin Jonsson (C) har brottas med vägföreningsfrågan. "Hon fick ensam ta all skit", säger hennes efterträdare.

Hur ser du på omsvängningen i frågan?

– Det som Karin (Jonsson, reds anm) reagerat på är ju att hon drev frågan utifrån att pengarna inte fanns i hennes nämnd. Hon fick försöka att hitta så bra lösningar som möjligt och fick ensam ta all skit. Så helt plötsligt kliver ett annat parti in och säger: ”Det är inte bra”. När hon egentligen inte tyckte att det varit bra från början.

Har frågan skadat partiet?

– Det har nog skadat oss. Vi har fått ta många svåra frågor.

undefined
"Tar man tempen just nu är den låg", svarar Christian Widlund på frågan om hur Kvartten egentligen mår. Men han tillägger att det är naturligt att alla partier profilerar sin egen politik i valspurten.

Ska vindkraften byggas ut i Norrköping?

– Jag tycker att vi ska utröna möjligheterna för vi behöver lokalt producerad el. Vi har försökt få tillstånd att bygga vindkraft i flera områden som pekats ut i översiktsplanen, men fått nej från länsstyrelsen flera gånger. 

Hur vill ni lösa situationen för närboende som drabbas?

– Där jobbar vi nationellt med att få igång en översyn. Ska man etablera en vindpark i områden där människor bor så ska de ersättas om de blir ekonomiskt drabbade.

undefined
Ringhals 2 med Ringhals 1 i bakgrunden.

Och hur ser du på kärnkraft lokalt?

– Om man ska bygga ut kärnkraften så ser jag inte att Norrköping är rätt plats. Det finns kärnkraft i dag på vissa orter, där finns en kompetens och acceptans för den.

Vad svarar du på frågan: "Om vi får styra Norrköping lovar jag att…"?

– Oj, jag kan lova att jobba för saker, men inte lova att driva igenom. Det blir ju en förhandling med andra partier och då kan jag inte sitta och lova att genomföra saker som jag sedan inte kan hålla. Jag vet inte vad jag kan bli tvungen att kompromissa med.

– Men jag kommer att jobba för att spara så mycket åkermark som möjligt. Den frågan är viktig för oss. Det handlar om vår matproduktion, om vår självförsörjandegrad och om vår säkerhet i kriser.

undefined
En hjärtefråga för Christian Widlund är att mota bort främlingsfientligenheten, förklarar han i intervjun med Sara Segraeus Schüldt.
Centerpartiet

Förstanamn: Christian Widlund.

Procent 2018: 5,67.

Mandat i kommunfullmäktige: 5.

Största/minsta valkrets: Kuddby (19,33 procent) och Hageby Norra (1,33 procent).

Hjärtefrågan: "Hålla främlingsfientligenheten borta. Och att skapa möjligheter för människor att utvecklas, att ta till vara på kraften hos människor som lever i utsatta situationer att bryta negativa spiraler."

Vad är det bästa med Norrköping: "Jag älskar vatten och dras till de vackra vattenmiljöerna i Norrköping."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!