Bytte skolstress mot avslappad stil

-Det vore bra om varje barn kunde arbeta i sin egen takt. Mellanstadieläraren Rainer Anke klagar över stressen och betygshetsen hemma i Tyskland. Han är i Kolmården för att se hur skolarbetet löper och utveckla idéer.

Norrköping2004-01-28 04:00
Arbeta självständigt och utifrån egna förutsättningar. Det önskar han sina elever i Langenenslingen efter att ha sett de svenska eleverna. Många prov i den sydtyska skolan ger mycket stress, även från föräldrarna. Den som inte uppnår utbildningsplanen måste gå om.
Nu ska barnen i Bad Würtemberg lära sig engelska redan i femte klass. Det är en bra sak, hoppas Rainer Anke, att världspråket lärs ut så tidigt som möjligt till barnen.
- Men vi har ingen erfarenhet, barnen kan varken läsa, eller tala engelska och tyska, så vi får se hur det går.

Nio europeiska lärare besöker under tre dagar Uttersbergsskolan i Kolmården. De har mötts förut, i Italien och Tyskland. Nästa år ska de besöka Spanien och söka fortsatt EU-bidrag för sitt samarbete.
- Vi tror alla mycket på vårt projekt att lära av varandra. Många skillnader är berikande för oss. Vi utvecklar en vänskap som är mycket viktig i Europa just nu, förklarar Silvana Giorcelli från Carmagnola nära Turin.

Smörgåsbord
På tisdagen togs de emot på Rådhuset av andre vice ordföranden i kommunfullmäktige Gunnar Bredin (m). Han framhöll staden som skapats av invandrare och har sina rötter i industrin. Under promenaden i kylan genom industrilandskapet tog man vägen förbi både Holmens museum och Arbetets museum.
Under onsdagen samtalade lärarna med eleverna i Uttersbergsskolan och såg sjätteklassarnas musikal om en resa i Europa samt samlades kring det svenska smörgåsbordet. Djurparken i Kolmården besöktes också.
- Resultat? Att skratta ihop ! Vi håller på att bli vänner, förklarar Rosanna Monge från Carmagnola. Det här är ett bra tillfälle att se andra undervisningssystem och jämföra.
Hon älskar sina elever och sitt arbete som lärare i historia bland annat.
- Ibland har vissa ämnen bättre förutsättningar än andra, vi befinner oss i en ständig vågrörelse. De sista åren har musik och andra övningsämnen fått större plats i min skola.

Kontaktannons
Det som började med en "kontaktannons" på internet och några mejl har utvecklats till ett stabilt nätverk. Klasserna sänder brev och material till varandra på hemspråket och engelska. I julas fick man fina kort och berättelser om olika jultraditioner.
Christina Folkeson var värd när kollegorna dök upp i Kolmården.
- I går såg jag att det var väldigt viktigt för de svenska eleverna att kunna räkna i huvudet. Det är möjligt att ni inte arbetar med alla delar av läroplanen, men i Spanien tar vi i alltför stor hänsyn till läroplanen, förklarar Celi Subirats från Amposta i Katalonien.
Hon sörjer över att läroböckerna inte är gratis hemma.
- Det viktigaste är hur man får mer pengar till undervisningen, säger hon. I globalt perpektiv spelar skillnaderna inte stor roll, varje land skapar vad som är bra för just det landet.
- Av Sverige kan vi lära oss ett bekvämt liv, anser Silvana Giorcelli. Och hur man skapar trivsel i skolan genom en avslappad stil. Skolorganisationen är annorlunda och vi vill lära oss hur myndigheterna investerar i det.
- Vårt samarbete kring natur och miljö är viktigast, slår Mechthild Zimmermann fast. Hon har drömjobbet i skolan inte långt från Stuttgart där eleverna slutar redan klockan 12 för att göra läxorna hemma resten av dagen. Så är också hemmafruarna många.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om