Butiken flyttar till stan efter nio månader

Här får skidor, hjälmar, skridskor och benskydd nytt liv i klassisk miljö. "Alla ska få chansen att idrotta", säger Anders Sigurdsson.

"Vi vill göra det billigare att idrotta", säger Andreas och Anders Sigurdsson, som tillsammans med Fredrik Nilsson öppnar Sportboden i nya lokaler. Resan hit började med en enkel fråga...

"Vi vill göra det billigare att idrotta", säger Andreas och Anders Sigurdsson, som tillsammans med Fredrik Nilsson öppnar Sportboden i nya lokaler. Resan hit började med en enkel fråga...

Foto: Mats Willner

Norrköping2019-11-23 11:30

Den vita skylten i fönstret mot Trädgårdsgatan ger en viss vink om innehållet i kvarterets nya butik. Här inne, bakom det vita draperiet, växer innehållet fram på hyllorna – när Anders Sigurdsson, Andreas Sigurdsson och Fredrik Nilsson packar upp det sista inför premiären i lokalen.

Ishockeyklubbor och skidor står på rad längs ena väggen. På hyllorna trängs handskar, skridskor och hjälmar tillsammans med golfbollar och kläder.

Sportboden gör skäl för namnet.

Hur blev det så här?

– Jag stod bara en dag hemma i garaget såg hur mycket grejer det var överallt och funderade "vad ska jag göra med allt här?" Jag orkade inte ge mig ut på nätet och sälja... Så jag ringde honom och berättade om min situation, säger Fredrik och nickar mot brorsan Andreas.

– Vi har ju samlat på oss en hel del under "grabbens" egna hockeykarriär. Det har blivit liggande genom åren och bara samlat damm. Det var handskar, benskydd, hjälmar och skridskor.

Den frågan väckte en tanke.

– Vi började prata med vänner om vår idé och kände tidigt ett intresse och ett behov där ute. Det ena gav det andra, säger Andreas.

Tanken blev verklighet.

På lördagen slår Sportboden upp i nya lokaler på Trädgårdsgatan. Trion har haft en butik i Whirlpools gamla lokaler i drygt nio månader, men flyttar in i city i klassiska kvarter med en blandning av gammal och nya idrottsutrustning.

– Den första butiken var ett test på om det verkligen skulle fungera. Vi fick ett bra gensvar och började söka efter en ny lokal, där vi syns lite bättre. Det är en spännande utmaning, säger Anders Sigurdsson.

Det är mer än en affär.

– Det är något annat. Vår vision med den här sportboden är "idrott för alla". Vi vill att alla, oavsett bakgrund eller möjligheter, ska få chansen att idrotta. Många ungdomar får aldrig det av olika orsaker. En för dyr utrustning kan vara en anledning. Det är där vi kommer in i bilden. Vi vill göra det billigare att idrotta, menar Anders.

Konkurrensen från de stora sportkedjorna skrämmer inte.

– Vi gör en helt annan grej. Det handlar om återanvändning, hållbarhet och ett ställe, där man enkelt kan köpa och prova begagnat.

De tre jobbar heltid med annat och lägger mycket av sin fritid på Sportboden, som till en början kommer ha öppet ett par kvällar i veckan och lördagar.

– Drömmen är att växla upp och öka utbudet. Det ska bli så med tiden, säger Fredrik Nilsson.

Skridskorna har en given plats i boden, men de har sällskap av hjälmar, skydd och handskar från ishockeyns värld.
Skridskorna har en given plats i boden, men de har sällskap av hjälmar, skydd och handskar från ishockeyns värld.
Karta: Trädgårdsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!