Bryggfrågan inte löst på Aspöja

Med fyra dagar kvar tills den kollektiva skärgårdstrafiken startar är det fortfarande oklart vid vilka bryggor Östgötatrafiken kommer att kunna lägga till vid.

Foto:

Norrköping2012-06-13 10:19

På söndag startar linjetrafiken till ett flertal öar i den östgötska skärgården. Men ännu är det oklart vilka bryggor Östgötatrafiken kommer att få tillgång till på öarna. På Aspöja i Söderköpings kommun jäser det extra mycket efter ett brev som kommunen skickat ut till fastighetsägarna på öarna. Öborna upplever att de ställs inför ett ultimatum.

Får inte angöra brygga

En av dem som gått i taket är Lars Månsson som inte tänker låta Östgötatrafiken angöra vid hans brygga. Han tycker att brevet från kommunen går emot de tongångar som framfördes vid ett möte för någon vecka sedan.

- Då det talades om det skulle det skrivas ett avtal på ett år som sedan skulle utvärderas. Men så lät det inte i brevet som kom i måndags.

Enligt ordföranden i öns samfällighet, Helen Forsman, godkänns ingen avtalet med mindre än att ansvarsfrågan är utredd.
- Några godkänner inte avtalet alls medan andra säger ja till att båten lägger till vid deras bryggor men endast när boende åker med. Byalaget har varken sagt ja eller nej. Vi kan inte skriva på något förrän vi vet vem som tar ansvar om något händer. Vi har också sagt absolut nej till att avtalet ska skickas till inskrivningsmyndigheten. Då känns det som att vi blir fast i något som vi inte kan ändra på.

"Fastighetsägaren har ansvaret"

Michael Botvidsson, chef på tekniska kontoret i Söderköping förstår inte öbornas upprördhet:

- Det här innebär ju inte jättestora förändringar. Och ansvarsfrågan är utredd. Fastighetsägaren har ansvaret om han misskött sin brygga till exempel. Och kommunen kommer att backa upp markägarna där det behövs. Så gör vi alltid, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om