Det har gått ett par veckor sedan påskupploppen när vi träffar Christian Winkler, polisområdeschef i Östergötland. Han är förberedd inför intervjun och har skrivit ut papper som han kikar i ibland. Vi träffas i polishuset i Linköping för att prata om att polisen i Norrköping har många gamla ärenden som inte utreds i tid.
Vi berättar om Senad Mutic, som i sitt yrke som kommunal tjänsteman fick ta emot hot i september 2021. Händelsen anmäldes direkt när den hade inträffat, men Senad Mutic har fortfarande inte blivit kontaktad av polisen.
– Jag kan inte det här ärendet, men det låter som att någon borde ha kontaktat brottsoffret. Vi vill inte ha gamla ärenden, de skapar problem eftersom det är svårare att få någon fälld när tiden har gått. Vi prioriterar tidig brottsofferkontakt, men det finns säkert ärenden som vi kan sköta bättre. Vi missar ibland, då försöker vi att hitta metoder för att bli bättre och vi behöver också bli bättre på att kommunicera, så att de som är utsatta för brott förstår vad som händer i deras ärenden, säger Christian Winkler.
Vi frågar också om "Pernilla", som är livrädd för en man som stalkat henne i flera år.
– Om vi har bedömt att ärendet inte är akut kanske man inte får en kontakt från polisens sida. Vad en medborgare känner att polisen borde göra och vad vi de facto gör behöver inte alltid pricka rätt. Ibland gör vi ingenting för att ett ärende inte är utredningsbart, men då måste det också framgå för brottsoffret. Det är jättesvårt att kommentera enskilda ärenden, men det du har berättat låter allvarligt och det borde finnas en kontakt. Hon kan höra av sig direkt till mig, så att vi kan få framdrift i ärendet.
Senad Mutic och "Pernilla" är bara två av alla de brottsoffer i Norrköping som väntar på att deras ärenden ska utredas. Polisen har fler ärenden än man mäktar med – speciellt i Norrköping. Här har polisen över 2 400 ärenden som ingen arbetar med. I Linköping ser situationen bättre ut, de har under 1 500 ärenden som väntar på handläggning. Ser man på siffrorna två år bakåt i tiden är situationen likadan, Norrköping har genomgående sämre siffror.
Peter Wahlberg är lokalpolisområdeschef i Norrköping. Vi träffas på hans rum på första våningen i polishuset, ett ganska ordinärt kontor med vita väggar och ljusa möbler.
– Vi har en utmaning i ett för högt inflöde av vardagsbrott och vi har en utmaning i att räcka till överallt. Vi har en eskalerande våldssituation i Linköping med mycket grov brottslighet. Det gör att vi inom Norrköpings polisområde har behövt hjälpa till. Vi har svårt att få ekvationen att gå ihop, att både prioritera den grova organiserade brottsligheten och samtidigt ta hand om vardagsbrottsligheten, säger Peter Wahlberg.
Hans förklaring – att Norrköpings poliser behöver hjälpa till i Linköping när det sker grova brott i grannstaden – drabbar alltså Norrköpings invånare som får sämre service.
Borde inte du slåss för din stad?
– Jag slåss för min organisation. Det kan jag lova. Hur vi ska inrikta och prioritera görs i dialog med polisområde Östergötland, säger Peter Wahlberg.
Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet och polisens egen årsredovisning anmäls färre brott, det finns fler poliser och utredare i tjänst för varje år, polisen har färre sjukskrivningar och det inträffar också färre grova brott. Alla siffror pekar mot att utredningsresultaten borde förbättras, ändå gör de inte det. Polisen i Norrköping har fler ärenden som väntar på utredning i dag än vad man hade för ett år sedan.
Varför blir det inte bättre?
– Därför att vi fortfarande har en situation där vi behöver prioritera. Vi har inte kommit ikapp i alla gamla ärenden än och där har vi fortsatt ett arbete att göra, säger Peter Wahlberg.
Vi har tagit del av Stefan Holgerssons forskning och läst polisens internrevision som menar att polisen inte analyserar och utvecklar sitt arbete tillräckligt. Polismyndigheten är, enligt forskningsrapportens slutsatser, dålig på att motivera sin personal, bland annat lyssnar man inte på personalens tankar och idéer om hur man kan utveckla verksamheten. Vi låter Christian Winkler svara på varför man inte tar till vara personalens förslag.
– Det är allvarligt att vi inte gör det. Just nu jobbar man på olika håll i landet med innovationsråd, det har vi tyvärr inte i Östergötland än men jag hoppas att vi kan få till det. Vårt grundsätt är att fånga upp tankar och idéer vid utvecklingssamtalen, då ska man kunna se och höra varje medarbetare. Men sedan går det inte att genomföra allt, man måste vikta. Annars kanske vi får grupper som arbetar på olika sätt och det vill vi inte ha.
Innovationsråd låter spännande, men varför behöver man ta till sådana åtgärder?
– Närmsta chef är ju det viktigaste redskapet, tillsammans med våra arbetsplatsmöten. Men jag tror att det kan finnas en stor nytta också av att träffas på ett annat sätt för att fånga upp idéer.
Under påskhelgen inträffade våldsamma upplopp i både Skäggetorp och Navestad. Polisen arbetar nu hårt med att identifiera och lagföra så många som möjligt av de som kastade sten mot polisen. För att de våldsamma upploppen inte ska bli en bromskloss och ta resurser från andra utredningar har polisen i Östergötland valt att begära hjälp utifrån.
– Vi har satt samman två grupper, en i Linköping och en i Norrköping, för att jobba med upploppen. De består i huvudsak av poliser från Jönköping och Södermanland. Sedan kan det vara så att vi initialt har behövt låna in utredare från Norrköping eller Linköping för att hjälpa till med att identifiera individer, men tanken är att det ska vara kortsiktigt, säger Christian Winkler.
Han säger att antalet gamla ärenden har minskat med 200 stycken i Norrköping efter påskupploppen och menar att det är ett tecken på att arbetet är framgångsrikt.
– När jag tittar på statistiken nu ser jag att antalet ärenden minskar i Norrköping och kvalitén ökar också, det är väldigt positivt.
Varför sjunker statistiken nu?
– Det är flera orsaker, men vi har bättre samverkan med åklagare, snabbare lagföring, vi lägger snabbare ner ärenden som inte kommer att leda någon vart och har även tillfört mer personal.
– Vi ser en positiv trend. Vår målsättning är ju att minska antalet gamla ärenden så att vi kan lägga mer resurser på vår operativa förmåga, säger Christian Winkler.