Brobygget kan försenas - igen: "Det är olyckligt"

Länsstyrelsen överklagar domen som ger grönt ljus att flytta den gamla brovaktarstugan vid Motala Ström. Det kan fördröja en ny Femöresbro.

Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden i Norrköpings kommun.

Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden i Norrköpings kommun.

Foto: Elin Holmer/arkiv

Norrköping2020-06-07 07:30

Turerna kring Femöresbron startade efter att brister i konstruktionen upptäcktes 2016. Den rostskadade bron stängdes av och monterades ner. 

Därefter har frågan om bron diskuterats flitigt och kommunen har utrett bron och bedömt flera alternativ.

En återmontering bedömdes orealistisk eftersom stålet var så sprött att det inte skulle vara möjligt att svetsa vid en eventuell reparation. Tekniska nämnden beslutade därför att inte renovera bron utan att bygga en ny, bredare, bro som uppfyller dagens krav på bland annat tillgänglighet.

Länsstyrelsen vill ha en bro – där är parterna överens. Men för drygt ett år sedan sade myndigheten nej till kommunens önskan om att flytta den gamla brovaktarstugan inåt land till den nya brons tänkta fäste.

Tekniska nämnden överklagade beslutet till Förvaltningsrätten, som gick på kommunens linje. Domstolen bedömde att en anpassning av en ny bro till dagens krav på konstruktion, säkerhet och tillgänglighet väger tyngre än att behålla de kulturhistoriska värdena helt intakta.

– Vi ser det som väldigt positivt att vi nu kan komma vidare i processen och få en bro på plats så snart som möjligt, sa Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden, efter domen.

Vi skrev att en bro kan vara på plats tidigast år 2022. Men följetongen är inte över. 

Länsstyrelsen överklagar till Kammarrätten, eftersom man hävdar att Förvaltningsrätten gjort en felaktig bedömning och att särskilda skäl för att ändra byggnadsminnet saknas.

– Det är olyckligt. Om Kammarrätten ger prövningstillstånd blir allt försenat. Bron kan fördröjas med ungefär ett år, bedömer Karin Jonsson.

Länsstyrelsen påpekar att kommunens ansökan innebär "en kraftig negativ påverkan på byggnadsminnets historiska värde".

– Vi tycker inte att det är en bra lösning att lyfta brovaktarstugan en och en halv meter uppåt, flera meter i sidled och terrassera trädgården. Det är inte ett bra sätt att hantera ett byggnadsminne som är särskilt utvalt för att vara intakta för framtiden, säger Patrick Björklund, länsantikvarie på länsstyrelsen.

I stället har myndigheten förespråkat alternativet att återplacera den gamla bron eller en ny bro öster om det nuvarande brofästet, så att stugan inte behöver flyttas.

– Skulle vi göra så kan vi inte handikappanpassa och följa dagens byggregler. Det tycker vi är viktigt, säger Karin Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!