Bristande statistik över utsatta män

- Det måste bli en tydligare statistikföring både hos oss och hos andra, menar Mari Landell, brottsofferassistent på Brottsofferjouren (BOJ) i Östergötland.

Foto: Leif Hallberg

Norrköping2011-08-27 00:00

Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem som getts stor uppmärksamhet i Sverige de senaste decennierna. Statistik över mäns utsatthet av våld i nära relationer redovisades inte förrän 2009. Då presenterade Brottsförebyggande rådet för första gången
i Sverige siffror från sin nationella trygghetsundersökning, NTU.

Totalt, inkom 505 händelser av relationsrelaterat våld av 304 personer. 0,3 procent av dem som utsatts för våld, trakasserier och/eller hot av sin partner det senaste kalenderåret var män.

Få, jämfört med resterande 1,2 procent som var kvinnor.

Stort mörkertal
Siffrorna ger ändå inte en helt korrekt bild av verkligheten hävdar Klara Hradilova Selin som var en av forskarna som arbetade med att ta fram rapporten.

- Det är ett stort mörkertal, inte bara för männen utan för kvinnorna också då vi vet att de är mer utsatta än rapporten visar, säger hon och menar
att resultaten i olika studier om våld i nära relationer starkt påverkas av hur de genomförts och hur
frågorna ställts. Män
och kvinnor värderar till exempel våldshandlingar olika, där män har en tendens att i större utsträckning än kvinnor acceptera våld.

- Statistik över våldsutsatta män är nästan omöjlig att få fram, det är en tabubelagd fråga och har länge varit en icke fråga, säger Klara Hradilova Selin.

Få män gör polisanmälan
Mari Landell på brottsofferjouren i östra Östergötland tycker statistikföringen över män måste bli bättre och tydligare. Efter tio år i organisationen märker hon av en ökning av våldsutsatta män i sina möten med brottsoffer, men hon har svårt att föra någon egen statistik.

- Oftast är brottsrubriceringen misshandel eller olaga hot och går under vanliga misshandelsbrott som kan ha skett ute på gatan av vem som helst, förklarar hon och påpekar att det också är få män som gör en polisanmälan.

- De skäms över att vara män och slagna. Oftast kommer de bara hit och pratar och sen går de hem igen.

Fakta Relationsrelaterade brott anmälda till Polisen i Norrköping 2010

Anmälningar gjorda
av kvinnor mot män:

Misshandel: 239

Grov misshandel: 10

Grov kvinnofrids-
kränkning: 22

Anmälningar gjorda
av män mot
kvinnor:

Misshandel: 49

Grov misshandel: 2

Fotnot: Statistiken över Norrköping innefattar Söderköpings-, Finspångs- och Valdemarsviks kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om