Brist på adrenalin – livsfara för allergiker

Pernilla Karlssons femåriga dotter Tuwa är nötallergiker, och måste alltid bära med sig en adrenalinpenna. Nu är det brist på läkemedlet på apoteken runt om i landet. Och i Norrköping finns bara ett fåtal kvar.

Norrköping2014-07-08 02:00

Pernilla Karlssons dotter Tuwa lider av luftburen nötallergi. Det innebär att hennes vardag noga måste planeras och förberedas. Hon går till exempel på en nötfri förskola, och bär alltid med sig både allergi- och kortisontabletter, samt en adrenalinpenna.

– Om inte allergimedicinen fungerar får hon kortison. Fungerar inte kortisonet måste hon ta adrenalin, förklarar Pernilla Karlsson.

En allergisk chock kan innebära livsfara för Tuwa, med symtom som andnöd, blodtrycksfall och hjärtstillestånd.

– Det räcker med att någon ätit nötter och andas på henne så kan hon drabbas av en allergisk reaktion, säger Pernilla Karlsson.

Den senaste tiden har det varit brist på adrenalinpennor på apotekskedjorna runt om i landet, och i Norrköping finns bara ett fåtal kvar. Något som beror på tillverkningsproblem hos leverantörerna.

– I början av november förra året stoppades en produkt som hade sällsynta fel. Det i sin tur gjorde att de andra leverantörerna var tvungna att mätta en större marknad. Och de har inte hunnit producera i den takt det behövs, säger Eva Kjellin, utredare på Läkemedelsverket.

Pernilla Karlsson tycker att systemet är bräckligt, och har svårt att förstå varför allergiker inte varnas vid tillfällen som dessa.

– Det här är jätteallvarligt och borde inte hända. Det handlar om människors liv, säger hon.

På Apoteket kan man inte heller ge direkta besked om när adrenalinpennorna finns på lager igen. Vecka 31, är ett preliminärt datum.

Att ersätta ett läkemedel mot ett annat går inte heller. Då krävs läkarkonsultation, utredning och ett nytt recept.

Pernilla Karlsson hade egentligen tänkt att förnya Tuwas adrenalinpennor först i slutet av sommaren, men har ändrat sig.

– Jag tänker åka in till stan och se om jag kan få tag på läkemedlet redan i dag. Har vi inte tillräckligt måste vi ställa in semestern – då är vi inlåsta, säger Pernilla Karlsson.

På Vrinnevisjukhusets allergimottagning anser man att kommunikationen mellan apotek och sjukvård kunde varit tydligare.

– Det är ett problem för oss om vi skriver ut läkemedel som inte finns i handeln, och patienterna tvingas återkomma för ett nytt recept, säger Wieslawa Forstorp Krauze, verksamhetschef för Öron-näsa-halskliniken på Vrinnevisjukhuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om