"Bränd skog har också ett värde"

Skog för närmare en miljard kronor har förstörts i den senaste tidens bränder. Men Holmen, som är en av de största skogsägarna, ser inte bara förluster.

Bränd skog är inte automatiskt förstörd, menar den stora skogsägaren Holmen Skog. Här bilder från branden vid Ljusdal.

Bränd skog är inte automatiskt förstörd, menar den stora skogsägaren Holmen Skog. Här bilder från branden vid Ljusdal.

Foto: Maja Suslin/TT

Norrköping2018-07-24 17:32

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppger att det i dagsläget är totalt ungefär 25 000 hektar skog och mark som brinner eller har brunnit i Sverige den senaste tiden. Enligt en beräkning som Skogsstyrelsen har gjort motsvarar det ett totalt värde på drygt 900 miljoner kronor.

Daniel Stridsman, distriktschef för region syd (där Östergötland ingår), säger att det är för tidigt att veta om Holmen skog har förlorat ekonomiskt på bränderna och menar att man får göra en bedömning mycket senare.

– Det är för tidigt att utvärdera konsekvenserna av bränderna eftersom det fortfarande brinner. Varje år är vi dessutom skyldiga att bränna en viss areal av vår mark, men i år har det skett på ett naturligt sätt. När bränderna är helt släckta kan vi se över hur mycket av vår mark som har brunnit och därefter göra en bedömning, säger Daniel Stridsman.

– Att skogen brinner innebär inte att skogen alltid dör helt. Lövträd och granar stryker med först medan tallar klarar sig bättre. Bränd skog kan också få nya värden som kan vara värda att skydda och värdet på marken behöver inte alltid sjunka på grund av att den är bränd. Detta förutsätter att branden sker på rätt plats och i rätt omfattning, säger Daniel Stridsman.

Han tillägger att det han syftar på inte är detsamma som situationen som just nu råder i norra Sverige, som han betecknar som mycket allvarligt.

Till Dagens Nyheter säger Svante Larsson, projektledare på Skogstyrelsen, att bränd skog går att avverka och använda till exempelvis plank och brädor eller till bränsle i värmeverk.

– Om det är mycket grövre träd som skadats kan det användas till sågtimmer. Efter branden i Västmanland 2014 var det mycket av skogen som användes i sågverk, säger Svante Larsson, projektledare på Skogsstyrelsen, till DN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!